Термінові депозити стануть вигіднішими, а кредити для бізнесу подорожчають: як зростання облікової ставки вплине на банківський ринок України

Термінові депозити стануть вигіднішими, а кредити для бізнесу подорожчають: як зростання облікової ставки вплине на банківський ринок України

Через трансмісійний механізм грошово-кредитної політики підвищена облікова ставка підштовхуватиме прибутковість депозитів нагору. Але цей процес триватиме кілька місяців. Підвищиться відсоткова ставка за кредитами, прогнозують банкіри.

Вже за два-три місяці українські банки підвищать ставки за кредитами та депозитами, до чого їх змусить нещодавнє збільшення облікової ставки НБУ з 9% – до 10%. Миттєвого впливу зростання обліку регулятора на прибутковість вкладів і вартість кредитів не відбудеться.

Крім того, ставки за депозитами значно більшою мірою залежать від ліквідності банківської системи. В останні роки вона залишається дуже високою, про дефіцит ресурсів не йдеться. І це сприяє зниженню (а поточній ситуації – стримування) сильного зростання прибутковості вкладів.

Як звертає увагу в розмові з Delo.ua заступник голови правління Юнекс Банку Олексій Карчажкін, у січні 2022 року гривневий індекс UIRD на 12 місяців (розраховується на підставі даних 20 провідних банків) подолав позначку в 9% річних, піднявшись від мінімумів у середині 202 на 1%.

Інакше кажучи, тільки зараз індикативна ставка по річних вкладах у гривні для фізосіб досягла попереднього рівня облікової ставки Національного банку в 9%.

"Звичайно, через трансмісійний механізм грошово-кредитної політики підвищена облікова ставка підштовхуватиме прибутковість депозитів нагору. Але цей процес розтягнеться на кілька місяців", - стверджує Карчажкін.

Водночас українські банкіри здебільшого припускають, що на підвищення ставки до 10% Нацбанк, посилюючи монетарну політику, не зупиниться. Вже навесні показник може досягти 11%, про що раніше заявила і перша заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова.

Центробанку потрібно боротися з інфляцією в державі, "як це роблять зараз регулятори розвинених країн, що розвиваються", підкреслив у розмові з Delo.ua фінансовий експерт і радник голови Кредитвест банку Василь Невмержицький.

"Багато країн, знаменуючи завершення пандемії, починають згортати підтримку бізнесу за допомогою дешевих грошей, піднімаючи ставки за кредитами. Ця тенденція характерна і для України", - розповідає Невмержицький.

Кредити для бізнесу можуть подорожчати. Винен і втеча інвесторів в ОВДП

Заступник голови Юнекс Банку підкреслив, що теоретично аналогічні механізми працюють і щодо кредитування. Проте поточна напруженість у геополітиці вносить корекцію. Іноземні інвестори зараз досить активно виходять із гривневих ОВДП .

З початку року портфель іноземців скоротився на 8,4 млрд. грн. Частково це пов'язано з погашенням раніше випущених облігацій, але частину цих паперів викуповують українські банки на вторинному ринку, оскільки за ними можна отримати дуже добру прибутковість.

Іншими словами, у банків з'явилася високоприбуткова альтернатива класичному кредитуванню.

"Це не зможе надати скільки-небудь помітного впливу на кредитні ставки за більшістю роздрібних кредитів, проте здатне чинити тиск на вартість кредитів для бізнес-клієнтів", - звертає увагу Карчажкін.

Особливо якщо негативна динаміка ОВДП-портфеля нерезидентів збережеться. З іншого боку, серйозним стримуючим чинником зростання кредитних ставок залишається державна програма пільгового фінансування малого середнього бізнесу.

"Загалом, підвищення облікової ставки НБУ, звичайно, штовхатиме ставки за депозитами та кредитами вгору, але наскільки сильно вони зростуть, залежатиме далеко не тільки від неї. Наприклад, відчутно впливає на прибутковість депозитів рівень інфляції", - додає він.

І хоча цей зв'язок також не лінійний, у періоди прискорення зростання цін ставки підвищуються.

Змінилися й норми щодо резервування. Банки наголосять на термінових гривневих депозитах

Водночас НБУ підвищив і норми резервування на гривню до запитання (без певного терміну зберігання) та іноземну валюту, наголосила у коментарі нам Голова Ради Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

Цей крок робить вклади до запитання та кошти на поточних рахунках, а також кошти будь-якої терміновості на рахунках в іноземній валюті дорожчими для банків, що спонукає їх змінити структуру коштів на користь термінових гривневих депозитів.

Сьогодні кошти до запитання у гривні та вклади в іноземній валюті сукупно складають три чверті всієї ресурсної бази банків. І саме за такими засобами діють нульові чи мінімальні відсоткові ставки.

А деякі банки навіть запровадили комісії з обслуговування валютних рахунків.  

"Отже, банки більше стимулюватимуть клієнтів утримувати гроші в гривні на термінових депозитах, а збільшення частки таких депозитів у "загальному котлі" сприятиме збільшенню вартості грошових ресурсів загалом", - акцентує Коробкова.

Крім того, зростанню ставок сприятиме і швидке нарощування банками гривневого кредитування – збільшення чистого портфеля кредитів у національній валюті за останні 12 місяців становило 41,3%.

"Для забезпечення попиту на кредитну гривню банкам доведеться більше стимулювати вкладників привабливими депозитними ставками", - вважає Коробкова.

Банкіри чекають підвищення середньої прибутковості за гривневими вкладами

Олексій Карчажкін упевнений, що навіть якщо відкинути геополітичні ризики (насамперед загрозу повномасштабного вторгнення в Україну армії РФ), можна прогнозувати підвищення середньої прибутковості за гривневими вкладами приблизно на 1% протягом найближчих 3-4 місяців.

"Для вкладів терміном 12 місяців це означає зростання до приблизно 10% річних. Це, зрозуміло, середня цифра. Залежно від банку та його бізнес-моделі прибутковість таких вкладів перебуватиме в межах 8-12% річних", - уточнює банкір.