НБУ за 2021 рік погасив майже півтора мільярда гривень за кредитами банків-банкрутів

Найбільше грошей отримано від обігу Нацбанком стягнення на нерухоме майно шляхом придбання його у власність
Національний банк України. Фото: прес-служба НБУ

2021 року Національний банк України (НБУ) отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 1,4 млрд грн.

Як повідомляє прес-служба регулятора, найбільше грошей отримано від обігу Нацбанком стягнення на нерухоме майно шляхом придбання його у власність – 441,5 млн. грн.

Крім того, заборгованість за наданими НБУ кредитами рефінансування неплатоспроможних банків погашена за рахунок таких джерел:

– реалізації у межах виконавчого провадження закладеного нерухомого майна поручителів неплатоспроможних банків – 226,7 млн грн;

– реалізації закладених неплатоспроможними банками об'єктів нерухомого майна – 210 млн. грн.;

– реалізації закладених неплатоспроможними банками майнових прав за кредитними договорами – 161,6 млн. грн.;

– отримання грошей від погашення закладених Національному банку цінних паперів – 160,9 млн. грн.;

– отримання грошей від погашення заборгованості за закладеними Національним банком кредитними договорами – 13,3 млн грн;

– інших джерел погашення заборгованості – 193 млн. грн.

За найвищими цінами у 2021 році реалізовано об'єкт нерухомого майна, переданий АТ "Родовід Банк" до іпотеки Національному банку – 209,3 млн грн, а також пул майнових прав за кредитними договорами, переданими ПАТ "КБ "Фінансова Ініціатива" у заставу Національному банку, – 87,3 млн. грн.

Починаючи з 2015 року, НБУ повернув 17,2 млрд грн заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків, що виводяться Фондом гарантування вкладів фізичних осіб з ринку.

На сьогоднішній день у судах різних інстанцій за позовами Нацбанку продовжується розгляд 20 справ до майнових поручителів про звернення стягнення на майно, 12 справ про банкрутство майнових поручителів, а також 8 справ до фінансових поручителів.

Станом на 31 грудня 2021 року заборгованість становила 39,3 млрд грн.

Нагадаємо, Національний банк з 1 жовтня запровадив нові антикризові монетарні заходи у рамках згортання допомоги українським банкам.

Поступове згортання антикризових монетарних заходів НБУ розпочав 29 липня, коли, зокрема, зменшив із п'яти до трьох років граничний термін, на який надаються довгострокові кредити рефінансування.