Дефіцит чіпів: заводи Toshiba та Samsung відновлюють роботу, але проблема збережеться

чіпи
Мікропроцесори. Фото: pixabay.com

Samsung Electronics і Toshiba практично одночасно заявили про відновлення роботи на заводах, що випускають напівпровідникові елементи. Про це повідомляє MarketWatch.

Toshiba Electronic Devices & Storage Corp. заявила, що виробництво на напівпровідниковому заводі у місті Оіта, на півдні Японії, частково відновилося після зупинки через сильний землетрус у регіоні. Це підприємство випускає напівпровідники для автовиробників.

Компанія Samsung Electronics повідомила, що її напівпровідниковий завод у китайському місті Сіані "повернувся до нормальної роботи" після кількох тижнів збоїв через жорсткі карантинні заходи, пов'язані з пандемією коронавірусу, та обмеження на поїздки в цьому районі. Підприємство виробляє чіпи пам'яті NAND, які широко використовуються в смартфонах, а також в комп'ютерах для дата-центрів.

Ці рішення певною мірою знизять поточну глобальну нестачу напівпровідників, але більшість учасників галузі очікує, що труднощі з поставками збережуться протягом усього 2022 року, а також у 2023-му.

Міністерство торгівлі США заявило у вівторок, що недавнє опитування 150 американських компаній показало: їх запаси напівпровідників наприкінці 2021 року скоротилися в середньому до п'яти днів поставок порівняно з 40 днями у 2019 році через різке зростання попиту на такі пристрої, як смартфони, телевізори чи електромобілі.

Дефіцит чіпів виник останні два роки після того, як пандемія коронавірусу призвела до глобальної нестачі мікропроцесорів. Це викликало збільшення термінів поставки низки продукції, включаючи автомобілі та PlayStation 5.

Так, наприкінці 2021 року через нестачу електронних комплектуючих були змушені тимчасово зупинитися заводи-автовиробники Skoda Auto Volkswagen, розташовані в Чехії. У жовтні того ж року у Японії виробництво автомобілів зупинили всі 14 заводів Toyota.