"Дешеві гроші і не заважайте": що український бізнес чекає від влади у 2021 році

"Дешеві гроші і не заважайте": що український бізнес чекає від влади у 2021 році

Delo.ua запитало у власників та топ-менеджерів компаній, що їм необхідно, щоб бізнес зростав і зміцнювався у 2021 році, а також, що вони чекають від українських законодавців та уряду

На старті 2021 року бізнес-портал Delo.ua поставив власникам і СЕО компаній два питання: "Що потрібно вашому бізнесу в 2021 році, щоб стати більшим і міцнішим? І що ви бажаєте владі в 2021 році?"

Насамперед бізнес очікує, що цього року почнеться відновлення економіки після коронакризи, і тому бажає владі перестати нарешті дбати виключно про власний рейтинг і зайнятися стратегічним розвитком країни, а також змінити риторику з фіскальної на ліберальну. Не обійшлося і без традиційного для бізнесу побажання "не заважати".

Реальні реформи

Максимальне відновлення економіки після "коронакризи", як світової, так і локальної, - це основне бажання бізнесу в 2021 році, каже Надія Омельченко , віце-президент компанії "ІТ-Інтегратор".

Звідси основне побажання топ-менеджера українській владі — домогтися пожвавлення економіки та її зростання.

Надія Омельченко, віце-президент компанії "ІТ-Інтегратор"

"Щойно в Україні почнуться реальні реформи та залучення інвестицій, ринок почне органічно зростати через зростання добробуту населення, - упевнений Андрій Самусенко, генеральний директор Mondelez Україна. - Економічне зростання - це win-win ситуація, адже споживачі отримують найкращі послуги та продукти , а виробники можливість довгострокового планування. Це те, що ми мріємо".

І насамперед, уряду в 2021 році топ-менеджер бажає позбавитися системних помилок.

Андрій Самусенко, генеральний директор Mondelez Україн

Нормально працююча економіка, зростання ВВП не нижче 4-5% на рік і стабільна гривня — ось, що потрібно бізнесу, вважає Микола Скавронський , комерційний директор Сінево. І тому владі бажає, щоб "професіоналізм переважав над лояльністю у кадровій політиці".

Андрій Самусенко, генеральний директор Mondelez Україн

Дмитро Расновський , генеральний менеджер "Glovo в Україні" також зазначає, що "соціально-економічна ситуація в країні, включаючи рівень доходу населення, індекс споживчих настроїв, впевненість у завтрашньому дні є сприятливим фактором зростання для будь-якої сфери бізнесу, і сервіс Glovo тут не виняток ".

Дмитро Расновський, генеральний менеджер "Glovo в Україні"

Доступ до адекватного фінансування

Зміна правил доступу бізнесу до фінансування вважає найважливішою умовою подальшого розвитку корпоративного сектору Микола Тимощук , генеральний директор холдингової компанії Ufuture.

"Головне, чого нам не вистачає в Україні, щоб задихати на повні груди — це доступ до адекватного фінансування, — зауважує Микола Тимощук. — Українському бізнесу потрібна доступна ліквідність, від якої вже розпирає весь світ, після трильйонів доларів, надрукованих головними світовими центробанками в цьому року".

І головне в цьому питанні навіть не вартість грошей, а можливість отримувати проектне фінансування, без драконівських застав та задушливих поруок, вважає він. Відсутність такої можливості — одна з головних перепон, яка все ще робить український бізнес набагато менш конкурентним, порівняно з багатьма зарубіжними інвесторами.

"Також, банкам в Україні мають дозволити суттєво збільшити чеки під проект в одні руки, інакше бізнесу в країні буде дуже складно реалізувати цілу низку амбітних проектів вартістю в сотні мільйонів доларів", - робить висновок Микола Тимощук.

Дмитро Расновський, генеральний менеджер "Glovo в Україні"

Головне побажання гендиректора Ufuture владі на 2021 рік — перестати дбати виключно про власний рейтинг і зайнятися стратегічним розвитком країни, зокрема стратегічними питаннями економіки.

"Нам уже тисячу років тому необхідно запровадити фінансові інструменти (податкові пільги, компенсації інвестицій тощо) та спеціальні формати (індустріальні та інноваційні парки, спеціальні економічні зони) для підтримки створення нових бізнесів у країні, - уточнює топ-менеджер Ufuture. — Також нам конче необхідно забезпечити більш конкурентний доступ до капіталу для бізнесу в Україні як на внутрішньому, так і на міжнародних ринках».

Прозорі правила гри

Костас Сальварас, генеральний директор "Філіп Морріс Україна" наголошує на необхідності стабільного та передбачуваного бізнес-середовища, що дуже важливо для працюючого в Україні міжнародного бізнесу, акцентує він. "Різке підвищення податків змушує нас почуватися невпевнено щодо подальших інвестицій та створення додаткових робочих місць", - коментує топ-менеджер нинішню ситуацію у тютюновій галузі.

Дмитро Расновський, генеральний менеджер "Glovo в Україні"

Локальний бізнес говорить про те саме. "Нам потрібні прозорі та передбачувані правила гри", - зауважує Ігор Смілянський, генеральний директор АТ "Укрпошта". А також уточнює, що для розвитку керованої ним компанії необхідне ухвалення двох законів: закону про поштовий банк та закон про пошту. "Після цього успіх "Укрпошти" буде лише у її руках", - підсумовує він.

Ігор Смілянський, генеральний директор АТ "Укрпошта"

Щоб розвиватися та рости, насамперед, важлива впевненість у захисті приватної власності, зазначає Андрій Здесенко , засновник та СЕО корпорації "Біосфера", Charisma Fashion Group. Важливими є конкурентні умови у податках та доступах до ресурсів. Можливість подорожей до місць своїх інвестицій.

Андрій Здесенко, засновник та СЕО корпорації "Біосфера", Charisma Fashion Group

"Україна перестала бути інтегрованою в європейські ринки. Те, що я на сьогодні бачу, вселяє в мене велику занепокоєння, - зазначив власник "Біосфери". - Крім того, важливо, щоб українці пересувалися світом: працювали, навчалися, а бізнесмени літали на зустрічі та створювали міжнародні партнерства. Без цього Україна все більше і більше відсуватиметься на периферію". Владі Андрій Здесенко бажає у 2021 році більше слухати бізнес: "Ми лише за конструктивний діалог та за розвиток через конкурентні умови в Україні.

Цифрова трансформація

Як представник IT-ринку Надія Омельченко зазначила, що для галузі "стратегічно важливо, щоб корпоративний сектор та держпідприємства продовжили вкрай позитивний тренд останніх кількох років - рух у напрямі цифрових трансформацій".

"Хотілося б, щоб усі програми у сфері диджиталізації, започатковані державою останнім часом, отримали розвиток у 2021-му", - прокоментувала віце-президент компанії "ІТ-Інтегратор".

Про пріоритетність діждіталізації в бізнес-стратегіях на 2021 рік говорять не лише представники IT-галузі.

Діма Борисов, власник "Сім'ї ресторанів Діми Борисова" зазначає: "Ми точно активно розвиватимемо фуд-холи і доставку 1 euro delivery. А створення своєї IT-інфраструктури має позбавити нас від залежності від людського фактора і вивести на новий рівень розвиток франшиз".

Діма Борисов, власник "Сім'ї ресторанів Діми Борисова"

Win-win стратегія

Ще один важливий момент, який дозволить бізнесу розвиватися у 2021 році – це партнерство.

Ресторатор Діма Борисов розповів, що цього року у бізнес-стратегії його компанії "звичайно будуть колаборації і з рітейлом, і з продуктовими компаніями". "Їжа — це новий потужний мотив для людини прийти на якусь локацію. Партнери мають ресурси, у нас — експертність", — каже підприємець про цінність для неї стратегії win-win.

Важливість внутрішнього інвестора

Використовувати підприємницький потенціал, який є всередині України, таке головне побажання адресувала українській владі Інна Поперешнюк, співзасновниця "Нової пошти". Вона вважає, що це має стати головним завданням держави зараз, коли країна перебуває у кризі та відновлення економіки можливе лише з сильним бізнесом: "Зараз він ослаблений кризою, великими податками, регулюванням, засиллям чиновників та тиском держвидатків на бюджет".

Інна Поперешнюк, співзасновниця "Нової пошти"

"Побажання для влади — змінити риторику з фіскальної на ліберальну. Це звільнить енергію підприємництва в країні, і ми отримаємо бездефіцитний бюджет, економіку, що росте, і багатих громадян". Інна Поперешнюк, співзасновниця "Нової пошти"

Інна Поперешнюк
Інна Поперешнюк співзасновниця "Нової пошти"

Владі необхідно дбати не лише про поліпшення інвестпривабливості країни, а й не забувати про внутрішнього інвестора — "про тих, хто вже тут, хто залишає свій капітал в Україні та створює робочі місця", вважає Марина Авдєєва , бізнес-керуючий акціонер CК "Арсенал Страхування" .

Марина Авдєєва бізнес управляючий акціонер CК "Арсенал Страхування"

Для Олександра Соколовського , засновника торгово-виробничої групи компаній "Текстиль-Контакт", важливо, щоб влада "сприймала бізнес і реальних платників податків не як підніжний корм, а як те, на чому ще дивом тримається наша країна". Підприємець бажає владним зрозуміти, "що основний принцип будь-якої української влади "друзям - все, ворогам - закон" - це головне зло, яке вбиває інвестклімат в Україні та бажання розвиватися".

Олександра Соколовського, засновника торговельно-виробничої групи компаній "Текстиль-Контакт"

Без корупції і не заважати

"І якщо не вдається допомагати, то хоча б не заважати...", - робить висновок свої побажання владі Олександ Соколовський.

"Дозвольте бізнесу займається своєю справою: у нормальному режимі генерувати додану цінність та сплачувати податки", - підтримує його ресторатор Діма Борисов.

Дмитро Деркач , власник мережі кінотеатрів "Планета Кіно" (бізнесу, на який пандемія та карантини вплинули максимально негативно), додає: "У мене єдине прохання - не закривати бізнеси на локдауни, не заважати виживати в цих складних умовах".

Дмитро Деркач, власник мережі кінотеатрів "Планета кіно"

Їх підтримує Максим Бахматов , голова Офісу трансформації Києва: "Вважаю, що бізнесу, насамперед, не треба заважати. Бізнес — тонка організація, яка точно реагує, з чіткими KPI, показниками, оцінкою власних ризиків. Якщо бізнесу не заважати і дати рівні правила ігри - він буде вдячний. А друге, це судова система. Вона має бути незалежною. І працювати не корупційно".

Також Максим Бахматов вважає, що владі "необхідно сконцентруватися на класичному примірнику (на досягненні цілей — Delo.ua), який поки що провалений і на якісній комунікації".

Максим Бахматов, голова Офісу трансформації Києва

"Бути прозорішим у прийнятті глобальних рішень і запустити нормальну та своєчасну комунікацію - чіткі та зрозумілі меседжі для основних аудиторій, насамперед бізнесу", - побажання вищим чиновникам і політикам від Надії Омельченко ("ІТ-Інтегратор").

Приймати більш розважливі рішення, що базуються на даних, радить Костас Сальварас ("Філіп Морріс Україна"): "Як бачимо, надмірно швидкий темп роботи продемонстрував свою неефективність", - зауважує він.

А Ігор Смілянський ("Укрпошта") фіналізує ті ж побажання у короткому посланні: "Менше популізму, більше прагматизму".

Олена Гладських та Наталія Лошакова, спеціально для Delo. ua