"Не скористалися кредитом довіри": як бізнес оцінив дії влади у 2020 році
Проблемою української влади бізнес бачить популізм та погану кадрову політику. Фото: dialog

"Не скористалися кредитом довіри": як бізнес оцінив дії влади у 2020 році

Власники бізнесу та СЕО компаній відповіли на запитання Delo.ua про головні факапи української влади у 2020 році.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Підбиваючи підсумки 2020 року, бізнес-портал Delo.ua запитав у власників українського бізнесу та СЕО компаній, яких головних помилок припустилася українська влада у 2020 році.

Головними факапами бізнесмени назвали відсутність стратегії боротьби з пандемією СOVID-19 та комплексних заходів підтримки підприємництва в карантинну кризу, низьку якість комунікації влади із суспільством, а також неприйнятну кадрову політику, популізм та заморожування антикорупційної реформи.

Немає чіткої стратегії боротьби з коронавірусом

У 2020 році коронавірус став найжорстокішим тестувальником професіоналізму влади, моментально та яскраво висвічуючи усі факапи уряду у боротьбі з пандемією COVID-19.

Андрій Здесенко, засновник та СЕО корпорації "Біосфера", Charisma Fashion Group

Головною помилкою, яку припустилася українська влада у 2020 році, Андрій Здесенко , засновник та СЕО корпорації "Біосфера", вважає "безсистемне та ситуативне рішення щодо локдаунів, які не були прораховані та проаналізовані в достатньо, а також для прийняття рішень не були залучені сильні українські та міжнародні експерти, а також бізнес".

Надія Омельченко, віце-президент компанії ІТ-Інтегратор

Надія Омельченко , віце-президент компанії "ІТ-Інтегратор" зазначає, що "недостатньо чіткими були позиція і план дій влади, і щодо боротьби з коронавірусом, і щодо інформування населення".

"Головна помилка - відсутність чіткої стратегії, якісних програм комунікації та підтримки сфер бізнесу, які постраждали найбільше", - вважає вона.

Інна Поперешнюк, співзасновниця компанії "Нова пошта"

На відсутності системної підтримки українського бізнесу з боку держави як головної помилки влади минулого року акцентує увагу і Інна Поперешнюк , співзасновниця компанії "Нова пошта".

"Сотні тисяч українських бізнесменів зіткнулися з безпрецедентною ситуацією, коли довелося призупиняти або повністю закривати бізнес за лічені дні. Мільйони українців, зайняті у приватному бізнесі, тією чи іншою мірою постраждали від коронакризи" , - зазначає вона. - При цьому держава не розробила жодних комплексів. заходів для підтримки підприємництва, а точкові заходи (на кшталт 8 тисяч гривень для ФОПів), швидше, створять навантаження на бюджет країни, ніж реально допоможуть бізнесам, що діють в Україні".

Точкові заходи, на зразок 8 тисяч гривень для ФОПів, швидше за все, створять навантаження на бюджет, ніж реально допоможуть діючим бізнесам.

Інна Поперешнюк
Інна Поперешнюк співзасновниця компанії "Нова пошта"

"Мені був абсолютно незрозумілий карантин вихідного дня. Для мене це був абсолютно нелогічний і незрозумілий захід, який суттєво негативно вплинув на наш бізнес, - оцінив дії влади Дмитро Деркач , власник мережі кінотеатрів "Планета Кіно". - Також перший локдаун був передчасним і наші влада не змогла їм скористатися ефективно.Не підготували лікарні, додаткові місця, обладнання, кадри, заходи захисту. Для бізнесу нічого не було зроблено , від чого сильно постраждала економіка України".

Дмитро Деркач, власник мережі кінотеатрів "Планета кіно"

"Ми потрапили в період невизначеності, і в цей період завдання управлінців, для влади - дати хоч якийсь покажчик, якусь визначеність", - говорить Андрій Худо, співзасновник, співвласник та голова Наглядової ради холдингу емоцій! FEST, що працює в індустрії гостинності - однією з найбільш постраждалої через карантин.

Андрій Худо, співзасновник, співвласник холдингу емоцій!

Основною помилкою влади ресторатор вважає перший локдаун: "Його ввели у два тижні і дали зовсім інші індикативи та очікування бізнесу, а затягнули на три місяці. Він суттєво вдарив по економіці. На мій погляд, тоді такого жорсткого та тривалого локдауну вводити не треба було. Нашу область це сильно побило, а частина галузі взагалі добило. У мене таке враження, що галузь стала "терплячою", оскільки не має свого лобіювання, як енергетика чи вугільні шахти".

Не ведуть боротьби з корупцією

"Не змінилася парадигма відносин влади та бізнесу. Країна як була, так залишилася комфортною для силовиків, чиновників, усіляких "вахтерів" і вирішував. А платники податків ними сприймаються не як основа держави, а як вічна дійна корова. Яку краще менше годувати, але частіше - це називає головною помилкою влади Олександр Соколовський, засновник торгово-виробничої групи компаній "Текстиль-Контакт".

Олександр Соколовський, власник "Текстиль-Контакт"

Платники податків сприймаються владою не як основа держави, а як вічна дійна корова, яку краще менше годувати, але найчастіше доїти.

Олександр Соколовський
Олександр Соколовський власник "Текстиль-Контакт"

"І незважаючи на те, що масштабну програму будівництва доріг та реконструкції дорожньої інфраструктури по всій країні можна вважати перемогою, тому що інфраструктурна реновація впливає не лише на окремі галузі, а й дає відчутний поштовх для економіки загалом, на жаль, уряд повністю програв боротьбу з корупцією у містобудівній сфері", - зазначає Сергій Пилипенко , генеральний директор промислово-будівельної групи "Ковальська". За його словами, на даному етапі можна говорити про повне фіаско реформи ДАСІ , що посилило і так непросте становище будівельної галузі.

Сергій Пилипенко, генеральний директор ПСГ "Ковальська"

Потрібні реформи не бувають легкими та популярними, зазначає Ігор Смілянський , генеральний директор АТ "Укрпошта". Однак, на його думку, гальмування реформ, як відповідь на обурення з боку активістів, популістів та інших "шаленців", лише робить ситуацію складнішою для вирішення в майбутньому.

"Так само не завжди наші міжнародні партнери бувають праві. Тому владі треба ставати сильнішими, щоб впевненіше вести переговори і з першими, і з іншими", - підсумовує він.

Ігор Смілянський, генеральний директор "Укрпошта"

У команді немає професіоналів, але багато популізму

Марина Авдєєва, керуючий акціонер CК "Арсенал Страхування" вважає, що головна помилка та проблема влади - це кадри. "Президенту не вистачає в команді справжніх досвідчених професіоналів-технократів, які могли б принести реальну користь розвитку країни. І цю помилку треба терміново виправляти. Час закінчується", — заявила вона.

Марина Авдєєва, керуючий акціонер CК "Арсенал Страхування"

Андрій Самусенко , генеральний директор "Mondelez Україна", висловлює аналогічну оцінку помилкових дій влади, визначаючи її так: "В українській владі є національна традиція - "ходити по граблях", постійно допускати одні й ті самі помилки: популізм і недостатній рівень професійного підходу, зокрема, у питаннях підбору кадрів. Решта – це вже деталі."

Андрій Самусенко, генеральний директор "Mondelez Україна"

Микола Скавронський, комерційний директор "Сінево", також зазначає, що у кадровій політиці Офісу президента України слід би керуватися критерієм професіоналізму, а не лояльності.

Не ведуть нормальної комунікації із суспільством

Максим Бахматов, бізнесмен, голова Офісу трансформації Києва

Головний факап влади — комунікаційний, вважає Максим Бахматов , бізнесмен, голова Офісу трансформації Києва: "У нас низька якість комунікації. Хто каже, що саме каже, як коментують провали, коли вони є, як реагують на потенційні виклики? Страшно не те, що в країні "дупа", а те, що країна не знає, що відбувається. Розповідайте, пояснюйте, навіщо ви щось робите.

Микола Скавронський, комерційний директор "Сінево"

А Діма Борисов, власник компанії "Сім'я ресторанів Діми Борисова", категорично резюмував: "Влада не скористалася виданим кредитом довіри".

Олена Гладських та Наталія Лошакова, спеціально для Delo.ua