Нагороди 72-го Берлінале: «Золотого ведмедя» виграла іспанська драма «Алькаррас» про персикові дерева

Нагороди 72-го Берлінале: «Золотого ведмедя» виграла іспанська драма «Алькаррас» про персикові дерева

16 лютого журі 72 Берлінського кінофестивалю вручило нагороди переможцям. "Золотого ведмедя" виграла іспанська драма "Алькаррас" Карли Симон. Це фільм про велику сім'ю, яка заробляє на життя збором персиків у каталонському селі Алькаррас. Раптом члени сім'ї дізнаються, що на їхній ділянці планується вирубка персикових дерев та встановлення на їхньому місці сонячних панелей.

Через пандемію COVID-19 Берлінський кінофестиваль проходить цього року у два етапи: основна частина огляду, переважно для акредитованих журналістів та представників кіноіндустрії, пройшла з 10 по 16 лютого, а останні три дні з 17 лютого по 20 лютого будуть відведені для звичайних. глядачів. Всі фестивальні вечірки та прийоми було скасовано, кіноринок пройшов онлайн.

Гасло фестивалю «Менше політики, більше кохання». І, як жартома зауважують кінокритики, конкурс Берлінале нагадує "Декамерон-2022". У ньому багато фільмів, що розповідають історії про кохання, та червоною ниткою проходить тема жінки.

В основному конкурсі, переможцям якого вручають головні нагороди фестивалю "Золотого" та "Срібного" ведмедів, взяли участь 18 фільмів із 15 країн. А загалом у програмі фестивалю 256 фільмів із 69 країн.

«Золотий ведмідь» за найкращий фільм

«Алькаррас», режисер Карла Сімон Піпо

Кінокритики відзначають, що Берлінале цього року був слабким, хороші фільми можна перерахувати на пальцях однієї руки. Але володар «Золотого ведмедя», фільм «Алькаррас» іспанської Карли Симон, сподобався багатьом.

Режисерку вже нагороджували на Берліналі. У 2017 році її фільм   «Літо 1993-го» назвали найкращим дебютом.

"Срібний ведмідь" - Гран-прі журі

  "Фільм письменника" південнокорейського режисера Хон Сан-су.

Жінка-романіст відправляється в поїздку, щоб відвідати книгарню, якою керує молодша колега, з якою вона втратила зв'язок.

"Срібний ведмідь" - приз журі

«Одягнення самоцвітів», режисер Наталія Лопес Галлардо

«Срібний ведмідь» за найкращу режисуру

Клер Дені - "По обидва боки леза"

Кадр із фільму «По обидва боки леза»

Драма про любовний трикутник: Сара та Джин перебувають у люблячих, стабільних стосунках уже десять років. Вони щасливі, він – її опора. Коли вони вперше зустрілися, Сара була у відносинах із Франсуа, найкращим другом Жана. Якось Сара бачить Франсуа на вулиці і її охоплює відчуття, що її життя може раптово змінитись.

Акторські нагороди

«Срібний ведмідь» за найкращу головну роль

Мельтем Каптан (Рабійє Курназ проти Джорджа Буша, режисер Андреас Дрезен)

«Срібний ведмідь» за найкращу роль другого плану:

Лаура Басукі («Раніше, зараз і потім», режисер Каміла Андіні)

«Срібний ведмідь» за найкращий сценарій:

Лайла Стілер (Рабійє Курназ проти Джорджа Буша, режисер Андреас Дрезен)

«Срібний ведмідь» за особливий художній внесок:

Ріті Пань («Все буде добре»)

Особлива згадка:

«Шматочок неба», режисер Міхаель Кох

Секція Encounters/"Зіткнення": новаторське кіно

Найкращий фільм: «Мутценбахер», режисер Рут Бекерманн

Знаменитий еротичний роман "Жозефіна Мутценбахер - Історія життя віденської повії, розказана нею самої", написаний в 1906 Феліксом Зальтеном, автором "Бембі", обговорюють і читають чоловіки, відгукнулися на оголошення, яке дала режисер Рут Бекерман.

Приз GWFF за найкращий дебют: «Сонце», режисер Курдвін Аюб

Почесного «Золотого ведмедя» вручили акторці Ізабель Юппер, яка не змогла приїхати на церемонію до Берліна з Парижа, оскільки у неї діагностували коронавірус.

Українські фільми на Берліналі

Цього року у суміжних програмах Берлінале беруть участь два українські фільми.

«Клондайк» Марини Ер Горбач   про війну на Сході України та катастрофу рейсу MH17 - у конкурсній секції "Панорама", яка фокусується на міжнародному кіно. Фільм отримав екуменічний приз журі Берлінале.

Кадр із фільму "Колондайк"

Прем'єрний показ фільму у фестивальному Zoo Palast відбувся 14 лютого та став першою офлайн презентацією "Клондайка". Після показу під фестивальним майданчиком Zoo Palast глядачів зустрічали активісти з плакатами The film is over. The war is going on (Фільм закінчився. Війна триває).

Активісти з плакатами "The film is over. The war is going on" ("Фільм закінчився. Війна триває") після показу на 72-му Берліналі українського фільму «Клондайк» про війну на Сході України та катастрофу рейсу MH17. Фото: команда фільму

В Україні фільм, який виграв пітчинг Держкіно, отримав 20,768 млн грн (загальний бюджет стрічки    -    25 млн грн) .

Світова прем'єра відбулася на міжнародному кінофестивалі «Санденс». Український фільм уперше був взяти до основного конкурсу цього престижного кінофестивалю. І виграв один із основних призів – за найкращу режисуру.

В український прокат фільм вийде 2022 року.

Документальний фільм «Терикони» Тараса Томенка про життя дітей у прифронтовій зоні на Сході України – учасник конкурсної секції Generation Kplus. Секція Generation присвячена фільмам про дітей.

Кадр із фільму "Терикони"

На участь фільмів у Берліналі Держкіно виділило 250 тис. грн. «Колондайку» та 130 тис. грн. "Териконам".

Перший український ориджинал на Berlinale Series Market Selects

Кадр із фільму «Зломовчання»

Серіал «Зломовчання» взяв участь у програмі Berlinale Series Market Selects. Його відібрали як шоу, яке має високий ринковий потенціал та може зацікавити широку аудиторію у різних країнах. Загалом у програму Berlinale Series Market Selects увійшли 13 серіалів.

Прем'єра серіалу «Зломовчання» відбулася в Україні на стрімінговому сервісі OLL.TV. Показ стартував у грудні 2021 року.

Це перший ориджинал для стрімінгової платформи України. Він знятий хорватською компанією Drugi Plan та українською Star Media. Зйомки проходили у Хорватії та Україні у 2021 році. У головній ролі знялася відома українська актриса Ксенія Мішина, а її партнером став хорватський актор, відомий за голлівудськими блокбастерами «Фарго» та «Останні пантери», Горан Богдан.