Напередодні голосування у ВР про скасування закону 5572 Незалежна асоціацією телерадіомовників, Atlas Weekend та Zaxidfest підписали меморандум про виплату роялті

Напередодні голосування у ВР про скасування закону 5572 Незалежна асоціацією телерадіомовників, Atlas Weekend та Zaxidfest підписали меморандум про виплату роялті

"Українське агентство з авторських та суміжних прав" (УААСП) підписало меморандум із Незалежною асоціацією телерадіомовників України, фестивалями Atlas Weekend та Zaxidfest, концертним майданчиком Stereo Plaza про виплату авторських винагород у 2022 році. Підписання відбулося 24 січня на прес-конференції. Подія показова перед завтрашнім голосуванням у ВР постанови про скасування рішення ВР, яка 15 грудня 2021 року ухвалила закон 5572. Буде ясно, чи є у музичній індустрії шанс перезапустити ринку роялті, позбавившись від прокладок.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

УАССП також повідомила, що також веде переговори щодо підписання меморандуму з іншими великими користувачами — асоціацією рітейлерів та з асоціацією рестораторів.

Цей меморандум є для УААСП серйозною заявою для законодавців та музичної індустрії, що організація має дедалі більше однодумців у боротьбі з тіньовими схемами збору роялті, які існують в Україні вже понад 20 років.   Меморандум підтвердив, що на їхньому боці ті користувачі музики -   платники роялті, які зацікавлені в тому, щоб перераховані ними винагороди доходили до артистів, а не осідали в кишенях тих, хто створив незаконні схеми збору роялті.

Постанову про скасування рішення ВР про прийняття закону 5572 подала народний депутат Людмила Буйместер , оскільки вважає його антиконституційним та перешкоджаючим реформам у сфері авторських прав в Україні. Один із авторів закону 5572 Олександр Санченко, оцінює цю постанову як затягування набуття чинності закону, який перезапустить ринок роляті.

Закон 5572 анулює акредитацію, видану конкурсною комісією Мінекономіки двом організаціям – "Автори та видавці" та ОКУАСП , яка давала на три роки право лише їм збирати авторські винагороди за використання музичного контенту ресторанами, торговими центрами, фестивалями, радіостанціями, телеканалами тощо.

Скандал вибухнув і ринок роялті був заблокований, коли частина виконавців та продюсерів з ініціативи Української агенції авторських та суміжних прав (УААСП) вимагала визнати проведений конкурс недійсним. Мінекономіки звинуватили у порушенні правил конкурсу, що містить ознаки конфлікту інтересів та корупційну складову. Генеральний директор УААСП Валерій Харчишин, лідер групи "Друга ріка", та член УАССП Сергій Усик, директор групи «Антитела», оприлюднили приватні розслідування про тіньові схеми відмивання грошей, які нібито контролюють Олександр Нікін (глава Української ліги авторських та суміжних прав (УЛАСП) та Олег) Долинський (засновник Comp Music).

Під їх контролем перебувають і організації, які виграли конкурс, одна з яких «Автори та видавці» об'єднує в основному великих видавців (її президентом є співачка Руслана Лижечко, проект якої «Дикі танці» продюсував Олег Донінський).  В кінці жовтня керівник ОКУАСП Олександр Нікін був затриманий СБУ при спробі дати $100 тисяч хабара народному депутату Олександру Санченку за відстрочення закону 5572.

Та частина авторів та продюсерів, що підтримує закон 5572, сподівається, що новий конкурс Мінекономіки проведуть через 4-5 місяців, що він буде прозорим і не дасть змоги знову зайти на ринок старим "пральням".

Противники закону 5572 вважають, що його ухвалення знову приведе ринок до хаосу, оскільки дасть право збирати роялті у сфері авторських прав усім організаціям, які мають статус ОКУ (таких зараз в Україні 19). На заперечення, що цей тимчасовий захід, що так буде лише до нового конкурсу, який Мінекономіки має оголосити через чотири місяці з моменту набуття чинності законом, противники 5572 відповідають, що вже спостерігали раніше ситуацію, коли процедура затягувалася на кілька років.

На прес-конференції музичних видавців: Поліна Клім (Lavina Music), Богдан Гловацький (Bog Da Nova Muzyka), Олег Долинський (Comp Music), Олексій Ляш ("Світова музика"), Юрій Фалеса (iMusicUA). Фото надане "Master Management 360"

Протест проти ухвалення закону частина найбільших музичних видавців, які входять до організацій, що втрачають акредитацію у разі набуття чинності 5572, висловили у формі звернення до президента України Володимира Зеленського.   Такі видавці, як Best Music, Comp Music, "Світова музика", Lavina Music, «Чесна музика, iMusicUA, MOON Records, Bog Da Nova Muzyka просять президента врятувати ринок від хаосу і не ветувати закон.

Користувачі музичного контенту, що підписали з УААСП меморандум, заявили, що вони готові платити роляти, якщо система збору авторських винагород буде прозорою, а тариф -   чітким та обґрунтованим.

Мар'яна Мокринская, GR-менеджер Аtlas Weekend, зауважила, що фестиваль готовий перераховувати роялті організаціям, які мають міжнародні угоди, тому що тоді є впевненість, що кошти дійдуть авторам (на сьогодні в Україні єдиним членом CISAC (Міжнародної конфедерації товариств авторів та композиторів) є УААСП).

Катерина М'ясникова,виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників України

За словами Катерини М'ясникової, виконавчого директора Незалежної асоціації телерадіомовників України, у 2022 році медіаіндустрія, яку вона представляє (більше 150 електронних національних та регіональних медіа) планує виплатити роялті у розмірі 3,5 млн. гривень. Це було записано у меморандумі, і це на 60% більше суми, яку вказав у 2021 році у своїх звітах Український музичний альянс (УМА), який збирає роялті у сфері суміжних прав (ця структура контролюється Олегом Долинським).

За словами Валерія Харчишина, керівника УААСП, обсяг ринку роялті у сфері авторських та суміжних прав в Україні становить близько мільярда гривень.

Підраховуючи цифру, скільки загалом роялті можу збирати в Україні за прозорої системи, найчастіше порівнюють із Польщею. Там за останні роки загальний розмір зібраних сум авторських винагород становить понад $100 млн. В Україні, де шоу-бізнес розвинений сильніше, це як мінімум у 10 разів більше.   Наразі ж декларується збір всього близько 60-100 млн грн, що говорить про наявність тіньових схем.

Говорячи про те, як зробити процес збирання та розподілу роялті прозорим, Тарас Тополя, лідер гурту "Антитела" та віце-президент Авторської ради «УААСП», зауважив, що авторська організація співпрацює з Мінцифри та Мінекономіки щодо створення єдиного цифрового вікна для користувачів з можливістю використання програми «Дія» та впровадження сучасних технологій з моніторингу звучання музики у закладах за принципом Shazam. Поставлено завдання оцифрувати процес збирання та розподілу роялті, щоб винагороди потрапляли безпосередньо від користувачів на карти авторів. Це виключить можливість тіньових схем.