NFT - це не мистецтво: редактори Вікіпедії виключили з кращих арт-продажів "Злиття" Pak - $91 млн і "Everydays" Beeple - $69 млн

NFT - це не мистецтво: редактори Вікіпедії виключили з кращих арт-продажів "Злиття" Pak - $91 млн і "Everydays" Beeple - $69 млн
NFT-проект Pak The Merge ("Злиття") продан за $91,8 млн - це найвища ціна за витвір живого художника. Фото: Nifty Gateway

П'ять із шести редакторів Вікіпедії проголосували проти класифікації NFT як виду мистецтва. Вирішили виключити угоди з NFT зі списку кращих продажів творів мистецтва.

У підсумку в рейтинг не потрапили такі NFT-проекти діджитал-художників, як The Merge ("Злиття") Pak (продана за $91,8 млн – це найвища ціна не лише за криптомистецтво, а й загалом за твір живого художника), а також другий найдорожчий NFT-картини "Everydays: The First 5000 Days" ("Кожен день: Перші п'ять тисяч днів") Beeple. За неї заплатили $69 млн. на аукціоні Christie's.

"Everydays: The First 5000 Days" ("Кожен день: Перші п'ять тисяч днів"), Beeple. Зображення Christie's

" Everydays: The First 5000 Days " являє собою jpg-файл - колаж з усіх зображень, які художник щодня публікував в інтернеті протягом п'яти тисяч днів починаючи з 2007 року. Але якщо це все-таки єдиний об'єкт, який купив один колекціонер, то із проектом The Merge ("Злиття") все складніше. Його автор – цифровий художник під ніком Pak (або група художників).

Проект був запущений маркетплейсом Nifty Gateway: розпродаж тривав 48 годин (з 2 по 4 грудня 2021).   The Merge   ("Злиття") - це не єдина робота, а твір, що постійно змінюється, що складається з 266445 "одиниць маси", токенів-юнітів.

NFT-проект діджитал-художника Pak The Merge ("Злиття"). Скрін з niftygateway.com

Одиниці "маси" почали продавати за мінімальною ціною $575 (ті, хто вже володів пакетами Pak NFT, могли купувати зі знижкою $299) , а потім кожні шість годин ціна зростала на $25. Загалом у торгах взяло участь близько 28 тисяч криптоінвесторів.   Потім куплені одиниці "маси" у гаманці кожного з покупців перетворилися на один токен. Власник найбільшого токену став власником "Альфа маси".

Масу свого токена колекціонери можуть наростити, купивши подібні токени. І, можливо, всі одиниці "маси" проекту "Злиття" колись об'єднуватимуться в один   NFT .

Але поки що експерти арт-ринку із застереженнями називають цей продаж найдорожчим.

Дискусія, чи потрібно згадувати угоди з продажу NFT у категорії "мистецтво", залишилася відкритою.

Після того, як п'ять із шести редакторів Вікіпедії проголосували проти класифікації NFT як виду мистецтва, питання відклали на пізніший термін. Наразі недостатньо знань та інформації з цього питання, вирішили арт-експерти.   Але зі списку кращих продажів творів мистецтва угоди з NFT виключили, а у Вікіпедії завели окрему сторінку для NFT.

Критики стверджують, що токени не можна зараховувати до решти мистецтва, оскільки це лише зібрання окремих творів, які завжди мають цінність поза спільноти.

Багато власників NFT виступили проти рішення редакторського складу Вікіпедії, заявляючи, що токени служать основою для створення предметів мистецтва,   пише   cointelegraph.com.

Цифрові художники також закликали виступити проти такого рішення.    "Цифрові художники все своє життя борються за те, щоб на їхні роботи рахувалися! Ми просто не можемо дозволити Вікіпедії засунути їх куди подалі", - сказали вони.

Поки що до кінця не зрозуміло, як це вплине на ринок, зазначають аналітики.

У 2021 році ринок NFT перевищив $40 млрд, згідно з оцінкою аналітичної компанії Chainalysis Inc. У 2020 році продажі становили лише $100 млн.

Гілка у Twitter на захист NFT-мистецтва .