В Україні почали продавати картини відомих художників у форматі NFT

В Україні почали продавати картини відомих художників у форматі NFT
Полотно "Козак Мамай" Петра Рибки продадуть у NFT форматі

Українсько-естонський стартап, який працює над створенням блокчейн-системи цифрової філателії та мистецтва, Stampsdaq у співпраці з Національним художнім музеєм України (NAMU) розпочинає продаж ліцензованих NFT-токенів за мотивами творів із колекції музею.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це повідомляє прес-служба NAMU.

Картини відомих художників у NFT-форматі будуть доступні на торговому майданчику Stampsdaq у 5-ти ступенях рідкості: звичайний, рідкісний, супер рідкісний, ультра рідкісний та унікальний.

Над створенням NFT-картин працювали програмісти, дизайнери та мистецтвознавці протягом трьох місяців. Ціна одного NFT-токену коливатиметься від 25 до 1000 доларів на первинному ринку залежно від категорії рідкості та аукціонного попиту.

"Наш музей першим в Україні вирішив створити NFT-колекцію. Думаю, що чи не найбільшу роль у цьому проєкті грає "додана вартість" цифрового мистецтва у форматі NFT – анімовані ефекти, які допомагають розкрити контекст написання твору, але водночас викликають бажання прийти до музею і побачити оригінал на власні очі", — розповіла генеральний директор Національного художнього музею Юлія Литвинець.

Колекція Stampsdaq NFT-арта включатиме наступні полотна:

  • "Маскарад" та "Автопортрет" Всеволода Максимовича;
  • "Жінка з квітами" Олександра Мурашка;
  • "Міст. Севр" Олександри Екстер;
  • "Козак Мамай" Петра Рибки.

Крім самого NFT-арту покупець зможе отримати бенефіти: квитки в музей, екскурсію по постійній експозиції музею, тематичну екскурсію за періодом відповідно до придбаного NFT-зображення, приватну екскурсію по музею з лекцією про придбаний витвір у форматі NFT. Додаткові бонуси видаються залежно від рівня унікальності NFT-картини.

Як купити картини відомих художників у форматі NFT

Щоб отримати повний доступ до торгового майданчика Stampsdaq, всі нові користувачі повинні авторизуватися на сайті за допомогою власного криптогаманця. Це можна зробити через MetaMask, CoinBase, WalletConnect чи Fortmatic.

Незалежно від ступеня рідкості NFT-арту, всі токени захищені законом, а смарт-контракти записані на блокчейні Polygon.

Тим часом блок-компанія Propу запускає в США платформу NFT для купівлі/продажу нерухомості в реальному часі.

У 2021 році Propy продав квартиру через NFT в Україні. Нерухомість у Києві належала юридичній особі зі США, і після завершення аукціону новий власник NFT став власником юридичної особи і, отже, самої власності.