Директора підприємства запідозрили у виведенні грошей із Альфа-Банку: заарештовано 170 млн грн

Директора підприємства запідозрили у виведенні грошей із Альфа-Банку: заарештовано 170 млн грн

Офіс генерального прокурора повідомляє, що з Альфа-Банку Україна директор одного з підприємств намагався вивести майже 170 мільйонів гривень. Йому оголошено про підозру у відмиванні грошей, а кошти, що проходять у справі, були заарештовані.

"За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, вчиненого службовими особами приватної банківської установи. Бенефіціарними власниками цієї банківської установи є бізнесмени РФ", - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, російський олігарх і бізнесмени, використовуючи підконтрольні кіпрські компанії і згадану банківську установу, що належить їм, до війни і під час збройної агресії РФ проти України намагаються вивести активи з банківської системи України.

Вказано, що вони призначили директором у фіктивному приватному підприємстві, за допомогою якого виводилися кошти, громадянина України для використання його імені та інших даних у незаконній діяльності.

Як стверджують правоохоронці, під час воєнного стану з рахунків контрольованого злочинною групою банку на офшорні рахунки цих компаній, підконтрольних російському олігарху, з України планувалося вивести 169 мільйонів гривень.

Таким чином російський олігарх із бізнесменами намагалися уникнути можливих негативних наслідків у вигляді накладання санкцій та застосування заходів примусового вилучення прав власності, передбачених законодавством України.

За клопотанням прокурорів Офісу генпрокурора на ці кошти, які перебували на рахунках кіпрської компанії в банківській установі України, було накладено арешт.

У рамках розслідування справи було проведено низку обшуків у згаданих установах та повідомлено про підозру керівнику фіктивного приватного товариства за фактами незаконних дій з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, підробки реєстраційних та інших офіційних документів (частина 2 статті 200, частина 5 статті 27, частина 2 статті 205-1, частина 3 статті 358 Кримінального кодексу).

Розслідування проводить Бюро економічної безпеки. ОГП з метою ефективного розслідування організував також взаємодію з Держфінмоніторингом, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Державною податковою службою України.

У свою чергу, в самому Альфа-Банку Україна заявили, що з розумінням ставляться до "пильної уваги" з боку правоохоронних органів до будь-яких фінансових операцій, проте вказують, що під час війни особливий контроль над рухом коштів встановлено не лише з боку регулюючих органів, але й насамперед із боку самого банку.

"Процесуальні дії здійснювалися не щодо діяльності банку, а щодо діяльності клієнтів банку. Це досить широкий список юридичних та фізичних осіб. Абсолютна більшість цих компанії не мають жодного відношення до банку, а є звичайними клієнтами.", - наголосили у фінустанові.

При цьому там констатують, що всі процесуальні дії українські правоохоронці проводять абсолютно коректно і сторони працюють у режимі повного сприяння.

"У той же час нас турбують домисли, гучні заяви та інтерпретації, які можуть шкодити стабільності банківської системи. Ми надаємо всі документи і впевнені, що після їх вивчення стане зрозуміло, що кошти не виводилися, а заводилися до банку", - зазначається у повідомленні.

За даними Альфа-Банку, за період військових дій на вказаних рахунках сума збільшилася на понад 250 мільйонів гривень: кошти акумулювалися для виплати за борговими зобов'язаннями перед українськими інвесторами-власниками паперів.

"Рух коштів відбувався між контрагентами всередині України. Угоди здійснювалися уповноваженими сторонами відповідно до законодавства України. Вся інформація про угоди клієнтів надсилається банком за запитами уповноважених органів у встановленому порядку", - запевнили у фінустанові.

Крім того, там зазначають, що процесуальні дії не впливають на функціонування Альфа-Банку Україна та не мають жодних наслідків для його клієнтів. Підозру було вручено директору однієї з компаній, яка не має до банку жодного стосунку.

"Ми неодноразово повторювали, що є українським банком не тільки за місцем прописки, а в серці. Наші працівники щодня ризикують життям, щоб здійснювати інкасацію, забезпечувати банківські послуги у регіонах, де йдуть бойові дії. Ми впевнені, що жодні операції, які б викликали сумніви у фінансового моніторингу банку не могли здійснюватись", - наголошується в повідомленні.

В Альфа-Банку переконані, що його фінансовий моніторинг та комплаєнс-служба є одними з найжорсткіших та найпрофесійніших команд на українському банківському ринку.

Зазначимо також, що БЕБ та ОГП наприкінці квітня повідомили про накладення арешту на активи кіпрських компаній на суму понад 469 мільйонів гривень, що знаходяться на рахунках Альфа-Банку, одним із власників якого є російський олігарх Михайло Фрідман.

Альфа-Банк Україна є одним із десяти найбільших в Україні банків. Фінустанова належить інвестиційній холдинговій компанії ABH Holdings SA (ABHH) з головним офісом у Люксембурзі, яка має активи також у Білорусі, Казахстані, Нідерландах та Росії, а також представництва на Кіпрі та у Великій Британії. Банк було засновано у 1992 році, під нинішнім брендом він працює з 2001 року.

За даними на початок 2022 року, акціонерами банку були ABH Ukraine Limited (Кіпр, 42,4% акцій), ABH Holdings SA (Люксембург, 57,6%). Люксембурзька компанія при цьому на 100% володіє ABH Ukraine. Фрідман володіє 32,9% ABH Holdings, 21% акцій має Герман Хан, 16,3% – Олексій Кузьмічов, а 12,4% – Петро Авен.

Нагадаємо, що раніше активи компаній Фрідмана заарештували на суму понад 12,4 мільярда гривень.