В Одесі накрили криптовалютну ферму, що крала електроенергію з держпідприємства (ФОТО)

В Одесі накрили криптовалютну ферму, що крала електроенергію з держпідприємства (ФОТО)
Фото: СБУ

Служба безпеки України повідомляє про ліквідацію підпільного центру з майнінгу криптовалют, який викрадав промислові обсяги електроенергії з державного об'єкта критичної інфраструктури.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

У спецслужбі не вказують, про яке підприємство йдеться, але натякають, що ця протиправна діяльність могла "привести до надзвичайних ситуацій у транспортній сфері, у тому числі при залізничних перевезеннях".

Крім того, зазначається, що нейтралізація нелегального бізнесу дозволила запобігти мільйонним бюджетним збиткам, точний розмір яких встановить експертиза.

За даними слідства, до створення майнінг-центру причетні двоє мешканців обласного центру. Технологічне обладнання для майнінгу електронних грошей було встановлене в орендованому складському приміщенні на території міста.

Частину прибутку, за даними слідства, ділки конвертували в іноземну валюту та виводили за кордон через третіх осіб. Інші ж цифрові гроші вони зберігали у своїх віртуальних гаманцях.

Встановлено, що електроживлення спеціалізованого обладнання зловмисники здійснювали через несанкціоноване підключення до державної електромережі.

Під час обшуків на складі та за місцями проживання ділків правоохоронці виявили понад 100 одиниць комп'ютерної техніки та обладнання для майнінгу криптовалют, а також засоби зв'язку та документацію з доказами протиправної діяльності. Вилучені предмети та матеріали спрямовані на експертизу.

Заходи щодо викриття та документування правопорушення проводили співробітники кіберпідрозділу та слідчі управління СБУ в Одеській області за процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури. Наразі розслідування триває.

Нагадаємо також, що на початку грудня криптовалютну ферму на комунальному підприємстві накрили у Кривому Розі. Крім того, підпільну криптоферму в ангарі виявили і в Бучанському районі Київської області.