Економіка США показала рекордне зростання з 1984 року

Економіка США показала рекордне зростання з 1984 року
Економіка США зросла, незважаючи на сплеск коронавірусу. Фото: AP

Валовий внутрішній продукт США зріс на 5,7% у 2021 році після падіння на 3,4% у 2020 році. Про це свідчать дані Бюро економічного аналізу.

У четвертому кварталі 2021 року ВВП США зріс на 6,9% у річному обчисленні, що набагато перевищує оцінку у 5,5%. Споживча активність та ділові витрати підштовхнули економіку США до найсильнішого зростання з 1984 року.

При цьому економісти, опитані Dow Jones, очікували зростання на 5,5% в останньому кварталі минулого року.

Експерти зазначають, що зростання відбулося, незважаючи на сплеск штаму коронавірусу Omicron. Прибуток підприємств зріс за рахунок збільшення приватних інвестицій у товарно-матеріальні запаси, сильної споживчої активності, що відбивалося у витратах на особисте споживання, експорті та комерційних витратах.

Водночас у США суттєво зросла інфляція, досягнувши багаторічних максимумів. У 2021 році вона прискорилася до 7%, що стало найбільшим показником з 1982 року.

У тому числі через сплеск інфляції у США Міжнародний валютний фонд переглянув свій прогноз зростання глобальної економіки у бік зниження. 2022 року світовий ВВП зросте на 4,4%, вважають у МВФ.

Згідно з новим звітом МВФ, у 2022 році зростання ВВП США становитиме 4,0%, що на 1,2 процентних пункти нижче, ніж прогнозувалося раніше.