ЄС екстрено виділяє Україні новий пакет допомоги на 1,2 млрд євро

європарламент ЄС
Прапори країн ЄС біля Європарламенту. Фото: pixabay.com

Європейський парламент схвалив новий пакет допомоги ЄС Україні у розмірі 1,2 мільярда євро (1,36 мільярда доларів США) через побоювання потенційного вторгнення, російських погроз та необхідності підтримати економіку країни.

Як повідомляє The Business Times, у вівторок, 15 лютого, європейські законодавці переважною більшістю голосів підтримали надання допомоги Україні. Це сталося на екстреному голосуванні після того, як минулого місяця вона була ініційована виконавчою владою ЄС. Держави-члени блоку дали свою згоду у п'ятницю, 11 лютого.

Фінансування має бути надане двома траншами протягом 12 місяців. Це частина зусиль західних партнерів України з підтримки країни в умовах напруженості, що зростає, у відносинах з РФ.

Цими ж днями уряд США запропонував Україні суверенні кредитні гарантії на суму до мільярда доларів. Відповідна пропозиція спрямована на те, щоб допомогти країні захистити економіку в умовах дестабілізуючої поведінки Росії.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявляв, що хвиля повідомлень про масштабний військовий конфлікт призвела до значного відтоку інвестицій із країни. Тепер для стабілізації українській економіці потрібно близько 4-5 мільярдів доларів, які країна отримуватиме у міжнародних кредиторів.

На тлі чуток про можливе вторгнення Росії в Україну почав стрімко падати курс гривні, і 14 лютого він досяг позначки у 29 грн/долар.