В Україні закрилася рекордна з 2017 року кількість ФОП: "Всьому провиною РРО і можливість вторгнення Росії"

В Україні закрилася рекордна з 2017 року кількість ФОП: "Всьому провиною РРО і можливість вторгнення Росії"

У лютому 2022 року в Україні закрилася рекордна кількість фізичних осіб підприємців з 2017 року – понад 36 тисяч одиниць. Крім того, вперше за довгий час кількість відкритих ФОП виявилася меншою, ніж кількість закритих.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це свідчать дані сервісу OpenDataBot.

Так, станом на 14 лютого 2022 року з початку місяця відкрилося 25,7 тисячі ФОП. При цьому закрилося – 36,6 тисяч. Різниця становила понад 10 тисяч одиниць. Для порівняння, у січні 2022 року відкрилося 23,9 тисячі ФОП, а закрилося трохи більше 23,2 тисячі. Тобто, динаміка приросту кількості ФОП в Україні різко з позитивною стала негативною.

Показники лютого є рекордними із зими 2017 року, коли пройшла хвиля ліквідації так званих "сплячих" ФОПів — тоді, нагадаємо, було прийнято закон, за яким навіть не діючі та не одержуючі прибутки ФОП мали платити єдиний соціальний внесок. Зазначимо, що в лютому 2017 року закрилося 67,4 тисяч ФОП, а відкрилося 40,8 тисяч.

За словами голови правління Асоціації представників малого та середнього бізнесу Києва Максима Тютюнникова, таке зниження можна пояснити трьома факторами. По-перше, з 1 січня 2022 року набув чинності закон, яким ФОП 2-4 групи зобов'язали встановити касові апарати (РРО).

"Стрімка ліквідація ФОП, яка відбувається сьогодні, є реакцією малого бізнесу на запровадження РРО. Зазначимо, що у цьому випадку є дві тенденції закриття: перша – це закриття повністю, а друга – це формальне закриття, яке переводить ФОП "у тінь". Тобто вони все одно вестимуть діяльність, але вже без офіційної реєстрації підприємцем. За словами представників малого бізнесу, у них занадто малий оборот, обладнання для РРО є дорогим, штрафні санкції непосильні, а це призводить до припинення підприємницької діяльності або до нелегальної діяльності", - зазначив у коментарі Delo.ua Тютюнников, підкресливши при цьому, що введення РРО все ж таки є швидше позитивним, ніж негативним нововведенням, оскільки дозволяє покупцям отримувати чек і захищати свої права.

Другим аргументом, на його думку, можна вважати несприятливе інформаційне тло. Зокрема, негативну роль відіграли новини про можливу повномасштабну війну РФ проти України. На думку Тютюнникова, в умовах гібридної війни усі підприємці, зокрема ФОП, не хочуть ризикувати коштами та вкладати гроші у свій бізнес.

"Треба не забувати ще один фактор — це енергетична криза, яка призводить до збільшення оплати за комунальні послуги та оренду приміщення. Станом на сьогодні багато мікробізнесів (магазини, кафе, ресторани) по Україні закриваються, тому що витрати на електроенергію/газ та оренду зросли в 2-3 рази. Крім того, нова мінімальна зарплата і прожитковий мінімум автоматично підвищили податки для ФОП, які мають спрощену систему оподаткування", - підсумував Тютюнников.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів скасував обов'язковість застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних РРО у селищах, зокрема, при торгівлі, яку здійснюють фізособи-підприємці, які сплачують єдиний податок.

Відповідні зміни були внесені до постанови №1336 від 23 серпня 2000 року, якою було встановлено перелік форм та умов діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, за яких не обов'язково використовувати РРО та які можна вести з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій .

При цьому з 1 січня українські ФОП у міській місцевості мають працювати з касовими апаратами. Незважаючи на вимоги частини підприємців відкласти це нововведення на рік, Рада 17 грудня не почала розглядати це питання, хоча для цього було скликано окреме засідання.

Санкції за порушення використання касових апаратів передбачають штраф у розмірі 100% вартості проданих із порушенням товарів, а за подальші порушення вже 150% вартості товару.

При цьому Гетманцев, як ініціатор фіскалізації малих підприємців, зазначає, що ці заходи вже дозволили вивести з тіні 85% торгових операцій.