Україна йде від олігархічної моделі економіки – бізнес-омбудсмен

Ващук заявив, що зміни в економіці України спостерігає з 2014 року
Роман Ващук. Фото: Facebook

Із 2014 року в Україні спостерігається якісний перехід економіки від олігархічної моделі. Про це в інтерв'ю НВ заявив бізнес-омбудсмен Роман Ващук.

"З 2014 року спостерігаю цей якісний перехід. Він відображає перехід від епохи олігархату та в інших частинах світу так само, як перехід від видобутку сировини та індустрії зразка XX століття до індустрії середини XXI століття", – наголосив Ващук.

За його словами, той факт, що засновники IT-компаній у списках найбагатших людей України займають місця вище за деякі олігархи, свідчить про незворотність цього процесу.

"І це видно навіть по містах, де айтішники задають тон у кафе, ресторанній культурі, у виборі квартири. Таким чином, гасло Brains and grain [Мозки та зерно], яке було ще кілька років тому обрано, щоб підкреслити інвестиційну привабливість України, він працює", – наголосив бізнес-омбудсмен.

Ващук додав, що всі ці фактори роблять його "оптимістом України, навіть у такі невизначені часи".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 5 листопада підписав ухвалений Верховною Радою антиолігархічний закон.

Закон був розроблений для виконання ключового завдання державної політики, а саме: забезпечення реальної трансформації держави на користь усього суспільства та реалізації стратегічного курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

Він встановлює чіткі критерії для визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів та посадових осіб із олігархами або їх представниками.

Крім цього, закон передбачає створення "реєстру олігархів, який, за словами голови РНБО, Олексія Данилова, почнуть заповнювати у травні 2022 року.