Борги перед "Укргідроенерго" через зростання цін та дефіциту в енергосистемі зросли до 5,8 млрд грн

Фото: Depositphotos

"Укргідроенерго" заявляє про наявність неоплачених їй боргів за енергію, що поставляється, на суму 5,8 млрд грн. Про це йдеться у повідомленні держкомпанії.

Вона, зокрема, нагадує, що фінансує виконання спецзобов'язань щодо постачання населенню електроенергії, сплачуючи за відповідну послугу ДП "Гарантований покупець". Гроші спрямовуються на оплату постачальникам універсальних послуг різниці між ринковою ціною електроенергії та фіксованою ціною для населення.

Так, за жовтень-листопад фактично було сплачено 2,4 млрд грн (з ПДВ), а прогнозна вартість на грудень становить 1,3 млрд грн (з ПДВ).

При цьому компанія наголошує, що постачає не тільки електроенергію для населення, але й продає її бізнесам різного масштабу, як фізособам-підприємцям, так і водоканалам та постачальникам з промисловими обсягами. З жовтня "Укргідроенерго" розпочало розрахунки з учасниками ринку гарантованого постачання електроенергії населенню, перерахувавши аванс у 1 млрд грн.

"Однак якщо на старті йшлося про 200-300 млн грн на місяць, то зараз зобов'язання зростають, але компанія все сумлінно виконує та платить. На жаль, у грудні ситуація з розрахунками ще більше загострилася. Підвищення цінових обмежень, а також дефіцит в енергосистемі призвели до накопичення заборгованості ще швидшими темпами. На сьогодні "Укргідроенерго" має 5,8 млрд грн виставлених та неоплачених рахунків", — йдеться у повідомленні.

У компанії нагадують, що у жовтні-листопаді в Україні сформувався значний дефіцит вугілля на складах теплоелектростанцій, і щоб уникнути віялових відключень споживачів державою було ухвалено рішення про збільшення гідрогенерації.

"Укргідроенерго" успішно покрило дефіцит в енергосистемі: додатково було вироблено понад 600 млн кВт·год, що дозволило заощадити близько 300 тисяч тонн вугілля (до 70% запасів на складах ТЕС), або близько 75 млн кубометрів природного газу.

У компанії, однак, запевняють, що, незважаючи на песимістичні оцінки та прогнози щодо енергетичної ситуації, на сьогодні вона має достатньо резервів та технічних можливостей акумулювати енергію, балансувати піки та падіння енергоспоживання.

"Укргідроенерго", без перебільшення, щодня працює в режимі автоматичного регулювання та балансування енергетичної системи, щоб швидко запобігти будь-яким ризикам аварійних відключень", — наголошується в повідомленні.

Крім того, в "Укргідроенерго" зазначають, що, незважаючи на всі проблемні питання в енергетиці, залишається стабільно прибутковою компанією з 2010 року, входячи до топ-15 найприбутковіших держпідприємств України та топ-20 найбільших платників податків.

Джерело фото: Depositphotos