Ціни на нафту наближаються до 7-річного максимуму

На сьогоднішній день експортери нафти збільшують пропозицію на ринку на 400 тисяч барелів на день щомісяця
Трейдери очікують на збереження плану з постачання нафти країнами ОПЕК+. Фото: Pixabay

1 лютого ціни на нафту демонструють зростання під час торгів і знаходяться поблизу максимумів за сім років, досягнутих минулого тижня.

Станом на 07:00 за київським часом ціна квітневих ф'ючерсів на нафту марки Brent зростала на 0,41%, до 88,63 долара за барель, а березневих ф'ючерсів на WTI — на 0,42%, до 88,53 долара.

Як повідомляє Reuters, ринок очікує на збереження плану з постачання нафти країнами ОПЕК+ на засіданні, яке відбудеться 2 лютого.

На сьогоднішній день експортери нафти збільшують пропозицію на ринку на 400 тисяч барелів на день щомісяця. Однак цього замало, щоб задовольнити попит на ринку.

На думку аналітиків, можливе рішення дисбалансу на ринку в короткостроковій перспективі може озвучити лише ОПЕК+, зокрема Саудівська Аравія, яка має найбільший резерв потужностей, передає Wall Street Journal.

"Нафта за 100 доларів може бути не за горами, тому що високі очікування на те, що пропозиція не наблизиться до попиту, оскільки ОПЕК+ поставить мети поступового збільшення видобутку, яких їм не вдасться досягти", - заявили аналітики компанії Oanda.

Крім того, трейдери зберігають деякі побоювання з приводу видобутку чорного золота на тлі геополітичної напруженості між Україною та Росією, що також підтримує зростання цін на нафту.

Нагадаємо, 26 січня вартість нафти вперше з 2014 року піднялася вище 90 доларів за барель на тлі обмеженої пропозиції та посилення побоювань світової спільноти щодо можливого нового військового вторгнення Росії в Україну.

Раніше через напружену ситуацію з Україною впав курс російського рубля. Причиною обвалу рубля експерти називають загострення відносин Росії та США, які спричинені можливістю вторгнення військ РФ в Україну. Зниження напруженості поки що не прогнозується.