У "Нафтогазі" мають намір переводити свої ТЕЦ з газу на солому та перероблене сміття

Фото: скриншот видео YouTube/Ярослав Олійник

Компанія "Нафтогаз Тепло", що управляє Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ у Львівській області та очікує на передачу їй в управління шести більших державних ТЕЦ, має намір перейти на довгострокові закупівлі у місцевого бізнесу біосировини для скорочення споживання природного газу.

Про це повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" керівник "дочки" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Віталій Михайльо.

"Ми зараз перебуваємо в режимі формулювання моделі партнерських відносин: є, наприклад, місцевий малий бізнес, який знатиме, що компанії для виробництва тепла та електроенергії потрібна щорічно певна кількість біосировини. Нехай це буде тріска або солома, у виробництво яких підприємці можуть інвестувати та будувати свій стійкий бізнес", – сказав він.

Михайльо додав, що це також може бути спеціально перероблене сміття. Він наголосив на готовності компанії укладати довгострокові контракти, наприклад, на 10 років, щоб партнери могли інвестувати гроші в розвиток свого бізнесу.

За словами керівника "Нафтогаз Тепла", сама компанія не має наміру самостійно йти у сферу виробництва біопалива, а зосередиться на модернізації самих ТЕЦ та підвищення їх ефективності.

Він також повідомив, що компанія має намір спростити та зробити прозорими умови підключення до теплопостачання та електроенергії там, де вона надає такі послуги.

Відповідаючи на питання про можливість об'єднання зусиль з іншою дочірньою компанією НАК — газопостачальною компанією "Нафтогаз України", голова "Нафтогаз Тепла" повідомив, що "такі ідеї є", проте вони "ще трохи не опрацьовані". Водночас, за його прогнозом, синергія від цього може бути великою.

Михайльо також зазначив, що зараз у "Нафтогазі" очікують на остаточний переход права власності на передані йому електростанції, прогнозуючи, що це відбудеться орієнтовно у квітні цього року.

Нагадаємо, що у серпні 2021 року Кабінет міністрів передав "Нафтогазу" Дніпровську, Миколаївську, Криворізьку, Херсонську, Одеську та Сєвєродонецьку ТЕЦ.

У свою чергу Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ перейшли раніше у державну власність після історії з масштабним розкраданням газу на цих електростанціях колишніми власниками.

Нагадаємо, що в січні 2018 року Національне антикорупційне бюро затримало у Львові чотирьох посадових осіб компаній "Енергія-Новий Розділ", "Енергія-Новояворівськ" та "Енергія" братів Ярослава та Богдана Дубневичів за підозрою у заволодінні понад 300 млн кубометрів газу на 1,4 млрд грн. Згодом ним же інкримінували розкрадання газу ще на 730 млн грн.

ТЕЦ передали Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активів, отриманих корупційним шляхом (АРМА), проте наступного року після зриву опалювального сезону в Новому Роздолі та Новояворівську уряд ініціював передачу обох станцій в управління "Нафтогазу".