Інфляція в єврозоні побила новий рекорд: через стрибок цін ЄЦБ збирається на позачергове засідання

У січні у країнах Євросоюзу інфляція прискорилася до 5,1%, встановивши новий рекорд. Через це Європейський центральний банк планує провести позачергове засідання. Про це повідомляє CNBC.

Центральний банк єврозони планує зосередитися на інфляції, геополітичних ризиках та нещодавньому зростанні прибутковості облігацій.

Крім того, ЄЦБ має намір розглянути можливість запровадження незалежної грошово-кредитної політики в Євросоюзі в той час, як Федеральна резервна система США (ФРС) вирішила перейти до більш жорсткого регулювання.

"Інфляція продовжує дивувати своїм зростанням, ФРС США, схоже, збирається підвищувати ставки до шести разів цього року, починаючи з 16 березня. На цьому фоні дебати в Європейському центральному банку, ймовірно, стануть ще спірнішими, ніж раніше", — розповів головний економіст Berenberg Bank Хольгер Шмідінг.

Ще одним важливим пунктом порядку денного ЄЦБ буде напруженість у відносинах між Росією та Україною, наголосили у виданні.

" Якщо напруженість погіршиться, що призведе до перебоїв у постачанні енергоносіїв до Європи, ми очікуємо, що ЄЦБ сильніше зосередить увагу на впливі цього фактора на економічне зростання та фінансову стабільність", — розповів представник ЄЦБ Анатолій Анненков.

Раніше вже повідомлялося, що Європа готується до більш масштабного скорочення постачання енергоресурсів. Стало відомо, що США ведуть переговори з енергокомпаніями щодо постачання газу до ЄС у разі вторгнення Росії до України.

Представники Держдепартаменту США вже звернулися до енергетичних компаній із запитом, чи зможуть вони забезпечити додаткове постачання газу у разі вторгнення Росії в Україну.