Російський рубль звалився на тлі напруженої ситуації з Україною

Російський рубль звалився на тлі напруженої ситуації з Україною

Центробанк РФ призупинив купівлю валюти на тлі обвалу рубля до мінімуму за останній рік. Про це повідомляє Forbes.

Купівлю валюти було припинено у понеділок, 24 січня.

"Дане рішення прийняте з метою підвищення передбачуваності дій грошової влади та зниження волатильності фінансових ринків. Рішення про відновлення купівлі іноземної валюти в рамках виконання механізму бюджетного правила прийматиметься з урахуванням фактичної ситуації на фінансових ринках", — заявили в ЦБ.

У ході торгів у понеділок курс долара перевищив 79 рублів, таке значення досягнуто вперше з листопада 2020 року. Вартість євро перевищила 89 рублів, після повідомлення ЦБ долар уповільнив зміцнення і трохи опустився. На ранок 25 січня долар дають 78,74 рубля.

Причиною обвалу рубля експерти називають загострення відносин Росії та США, які спричинені можливістю вторгнення військ РФ в Україну. Зниження напруженості поки що не прогнозується.

Нагадаємо, Міністерство оборони США привело 8,5 тисячі військових у стан підвищеної готовності на випадок, якщо виникне необхідність перекинути їх до Європи.

Країни-члени НАТО переводять сили у стан підвищеної готовності та направляють додаткові військові судна та винищувачі до місць розгортання сил альянсу у Східній Європі, оскільки Росія продовжує нарощувати свою військову присутність в Україні та навколо неї.

Водночас Державний департамент дозволив від'їзд держслужбовців США та зобов'язав виїхати з України членів сімей співробітників посольства Сполучених Штатів Америки в Києві. Посольство США у Києві продовжить регулярну роботу.