Ворог застосував фосфорні боєприпаси та завдав ракетного удару по Луганській області: є загиблі

Ворог застосував фосфорні боєприпаси та завдав ракетного удару по Луганській області: є загиблі

У ніч із 23 на 24 березня російські війська ракетним ударом і фосфорними бомбардуваннями завдали удару по Луганській області. В результаті чотири особи загинули. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Окупанти обстріляли Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Кремінну, Новодружеськ, Воєводівку.

Загалом за добу російські військові пошкодили або повністю зруйнували 31 об'єкт, з яких 23 — житлові будинки. А саме, 10 багатоповерхівок та 13 приватних. У 16 з них виникла пожежа.

"У росіян настала агонія. Вони не можуть пробитися вглиб, тому почали застосовувати важке озброєння. Ракетні удари нанесені по Лисичанську та Новодружеску, а на Рубіжне авіація Росії почала скидати фосфорні бомби. Тому, на жаль, кількість жертв може бути значно більшою", — розповів Гайдай.

Він уточнив, що серед загиблих є діти, шестеро людей отримали травми. Крім того, через постійні обстріли з боку загарбників у місті проблеми з електрикою та газом.

Знеструмленими залишаються 35 населених пунктів – 14 частково, 21 повністю. Понад 100 тисяч споживачів перебувають без електрики. Газопостачання відсутнє у 27 населених пунктах – у 22 повністю та у 5 частково.

Зазначимо, фосфорні боєприпаси, які заборонені у всьому світі, окупанти почали використовувати за кілька тижнів після початку повномасштабної війни. Зокрема, 22 березня російські окупанти застосували заборонені фосфорні боєприпаси над північно-західною околицею Києва.

До цього фосфорні боєприпаси використовували у Краматорську. За даними Міжнародного комітету Червоного Хреста, фосфор, що спалахнув, горить при температурі понад 800°C, а пожежі можуть поширюватися на значні площі, аж до декількох сотень квадратних кілометрів.

Застосування такої зброї може спричинити дуже важкі та болючі каліцтва або призвести до повільної хворобливої смерті.