АМКУ розслідує законність продажу титанового бізнесу Фірташа росіянам

АМКУ розслідує законність продажу титанового бізнесу Фірташа росіянам
АМКУ не отримував заяв про продаж активів компанії Фірташа. Фото: Wikipedia

Антимонопольний комітет з власної ініціативи вирішив розпочати розслідування угоди щодо продажу всіх активів Ukrainian Chemical Products ("Кримський Титан") у Криму компанії "Російський титан".

Про це повідомила прес-служба АМКУ.

Комітет дізнався про продаж із засобів масової комунікації. Увагу привернуло те, що жодна з компаній не подала заяву АМКУ про придбання активів.

Комітет вирішив встановити, чи угода є концентрацією і чи мали компанії звертатися до АМКУ, щоб отримати відповідний дозвіл. Крім того, чи були такі дії порушенням законодавства щодо захисту економічної конкуренції, з'ясує АМКУ.

"У разі встановлення фактів порушення нового власника активів Ukrainian Chemical Products чекатиме відповідальність у вигляді штрафних санкцій — до 5% доходу (виручки) за рік, що передує накладенню штрафу", — резюмували у комітеті.

Потужності Ukrainian Chemical Products знаходяться у Армянську (Крим). Підприємство виготовляє титанову продукцію. За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) товариства є Дмитро Фірташ.

У грудні прес-служба DF Group повідомила, що Ukrainian Chemical Products продала всі свої активи в Криму компанії "Російський титан".

Компанія Фірташа цікава тим, що зареєстрована одночасно в Україні та Росії.

Коли в червні 2021 року РНБО наклала санкції на Фірташа, своє рішення рада пояснила саме його бізнесом. Справа в тому, що, за інформацією РНБО, Фірташ постачав сировину російської військової промисловості. Тоді бізнесмен заявляв, що не має наміру згортати свій титановий бізнес через санкції.