Світові ціни на алюміній злетіли до 14-річного максимуму

Ціни на алюміній у світі цього тижня підскочили до $3236 за тонну. Як повідомляє Reuters, вартість цього кольорового металу досягла найвищих показників з 2008 року.

За інформацією агентства, зростання було спровоковане занепокоєнням інвесторів через дефіцит пропозиції та скорочення запасів.

Так, ціна алюмінію в 2022 році збільшилася приблизно на 14% після зростання на 42% в 2021 році. Це сталося тому, що Китай, який виробляє понад половину світових постачань, обмежив виробництво для зменшення забруднення.

"Напередодні Олімпіади у Пекіні виробництво алюмінію значно скоротилося, щоб покращити якість повітря", - заявив аналітик WisdomTree Нітеш Шах.

Крім цього, побоювання з приводу постачання посилилося також через спалах коронавірусної інфекції Covid-19 у китайському місті Байсі, в якому виробляють алюміній.

У свою чергу, загроза військового вторгнення в Україну з боку Росії, другого найбільшого виробника алюмінію у світі, та подальших санкцій викликає побоювання щодо можливого різкого скорочення постачання.

Ситуація на ринку також ускладнюється страйками на копальні Лас Бамбас у Перу, на частку якого припадає 2% світових поставок.

В результаті запаси алюмінію на складах LME впали до найнижчого рівня з 2007 року і склали 767,7 тисячі тонн проти майже 2 млн тонн у березні минулого року.

Запаси на складах Шанхайської ф'ючерсної біржі (ShFE) впали майже на 20% до 266906 тонн з початку року. Зазвичай у період запаси на ShFE зростають.

У свою чергу, алюмінієвий завод Slovalco (Словаччина) скоротив виробництво приблизно до 60% від потужності через високу вартість електроенергії та дозволи на викиди, а також відсутність компенсації з боку держави.

Нагадаємо, у 2021 році експорт алюмінію та виробів з нього з України збільшився у порівнянні з 2020 роком на 53,9% і становив $169,094 млн.

За даними Державної служби статистики, у грудні Україна експортувала алюмінію та алюмінієвих виробів на $14,575 млн.