Страховики можуть бути фінансовими гарантами міжнародних транзитних перевезень – НБУ

Щоб стати фінансовим гарантом транзитних перевезень, страховики мають виконати низку вимог
Фото: Depositphotos

Страхові компанії можуть виконувати роль фінансових гарантів міжнародних транзитних перевезень.

Як повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ), таке право визначено Законом України "Про режим загального транзиту та впровадження національної електронної транзитної системи".

За інформацією НБУ, страхові компанії можуть виконувати таку діяльність за умови відповідності певним вимогам, встановленим у статті 29 Закону про транзит.

По-перше, набуття статусу фінансового гаранта можливе після внесення страховика до Реєстру фінансових гарантів, що проводиться Державною митною службою України.

По-друге, страховики зобов'язані провадити діяльність на підставі ліцензії добровільного страхування відповідальності перед третіми особами.

По-третє, договори страхування повинні відповідати вимогам Закону про транзит та умови надання фінансових гарантій. Такі договори укладаються страховиками із правил страхування, умовами яких передбачено страхування відповідних ризиків.

По-четверте, страхові резерви мають бути сформовані обсягом 75% від нарахованих страхових премій за кожним укладеним договором страхування, що діє на дату формування відповідних страхових резервів.

Ця умова також є обов'язковою для виконання страховою компанією функцій фінансового гаранта, наголосили в НБУ.

Нагадаємо, на початку грудня минулого року "Укрзалізниця" вимушено обмежила транзитні перевезення вантажів територією України у зв'язку з проведенням активних робіт із модернізації інфраструктури.

Раніше повідомлялося, що Мінінфраструктури України підтримує внесення змін до Угоди між Україною та Білоруссю про міжнародне автомобільне сполучення щодо лібералізації автомобільних перевезень.

Відповідний законопроект розблокує транзитні перевезення до країн Балтії та Скандинавії.

Джерело фото: Depositphotos