5 книг про бізнес, що входять до особистого топу Василя Хмельницького, засновника UFuture

5 книг про бізнес, що входять до особистого топу Василя Хмельницького, засновника UFuture
Засновник холдингу UFuture Василь Хмельницький

Засновник холдингу UFuture Василь Хмельницький рекомендує підприємцям п'ять книг про бізнес, які входять у його особистий топ. Багато рекомендацій з цих книг бізнесмен застосував на практиці, перевіривши їх ефективність, та радить чинити саме так – це посилює конкурентоспроможність.

Бізнесмен Василь Хмельницький каже, що читає 5-6 книг на рік, але читає ґрунтовно, з олівцем. Він радить робити так усім: "Підкресліть головну думку, а потім, через рік, поверніться і перечитайте, що ви підкреслили. Вам знадобиться лише година, щоб згадати всю книгу.

Важливо частину рекомендацій впровадити у життя.  Це дає суперефект. Але не розраховуйте, що все, що ви впроваджуєте, спрацює, зауважує Василь Хмельницький: "Якщо спрацює 5 відсотків, це вже велике досягнення, тому що ви змінитеся, а за десять років змінитеся на 50 відсотків і будете попереду ваших конкурентів".

Бізнесмен поділився таким інсайтом: члени його команди разом читають якусь книгу, а потім у суботу збираються та обговорюють її. Кожен по-різному сприймає прочитане, оцінює можливості та ризики. "Я обов'язково беру участь у такому обговоренні, — розповів Василь Хмельницький. —  Я "керую", висловлюю свою думку, і мені цікаво почути думку працівників". Це важлива навичка для формування команди та корпоративної культури, вважає він.

5 бізнес-книг, які рекомендує Василь Хмельницький

"7 звичок надзвичайно ефективних людей", Стівен Кові

"7 skills of highly efficient people" Stephen Covey

У цій книзі розкрито основу будь-яких бізнес-процесів: вона не тільки про бізнес, вона про відношення людей. Я дуже багато з неї взяв. Наприклад, принцип win-win ("виграти/виграти"): робіть так, щоб виграли разом і ви, і ваш партнер.

У мене навіть бізнес-клуб називається Win-win, і було шоу з такою назвою, тому що це реальна правильна концепція.

Усі 7 навичок працювали і 20 років тому, і сто років тому, працюють зараз та працюватимуть ще через сто років. Так, нові технології змінюють світ, але ці навички залишаються.

Рекомендую тим, хто читав книгу років десять тому, перечитати її. Адже у вас вже інший досвід, тому багато рекомендацій ви сприйматимете по-іншому. І точно після того, як перечитаєте книгу, станете ще більш ефективними.

"Принципи. Життя і робота", Рей Даліо

"Principles. Life and work," Ray Dalio

Ця книга зайде тим, хто вже досяг успіху, пройшовши непросту школу життя. Таку, як я, коли було багато збиткових проєктів, коли багато грошей втратив, але багато заробив і створив круту команду.

Ця книга вам допоможе бути більш ефективним, якщо ви практик, будуєте мільярдну компанію і прагматично дивитеся на життя. Тут багато цікавих правильних речей, з якими я згоден.

"Шкіра в грі", Насім Талеб

"Skin in the Game", Nassim Taleb  

Вже сама назва багато говорить про цю книгу. Що б ми не говорили, про що б не мріяли, але якщо ми не ставимо на кон власну шкуру, не ризикуємо, не інвестуємо у бізнес свої гроші, які можемо втратити, то, як правило, не досягаємо успіху.

Бажаєте мати надійного партнера, попросіть, щоб він проінвестував у проєкт свої гроші: тоді він і ви ризикуєте однаково і разом виграєте, а якщо програєте, то теж разом.

"Мислення швидке і повільне", Денієл Канеман

" Thinking, Fast and Slow " Daniel Kahneman

Секрет книги розкритий у самій назві. Ми часто ухвалюємо рішення емоційно.

До речі, через це я втратив багато грошей. Сподобалося, хоча ще не розібрався у процесах, не досліджував ринок, не розумієш конкурентів, але вже очі горять – хочу це зробити! Починаєш робити і… втрачаєш гроші.

Спочатку дослідите ринок, зрозумійте ваших конкурентів, витратите час на аналіз і тільки потім, коли ви зважили всі "за" та "проти", точно зрозуміли, що у вас є ніша, швидко впроваджуйте у життя. А підготовка до проєкту має бути не швидкою, ґрунтовною.

Книга-бестселера за версією New York Times у 2011 році. Автор — Данієл Канеман, професор Прінстонського університету (США), лауреат Нобелівської премії з економіки 2002 року за застосування психологічної методики в економічній науці, особливо при дослідженні формування суджень та прийняття рішень в умовах невизначеності.

"Червона таблетка", Андрій Курпатов

Ця книга про те, як працює наш мозок, як він ухвалює рішення. Це дуже важливо. З автором книги я познайомився кілька років тому на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, де він читав лекцію, яка мене вразила.

Вважаю, що перед тим, як йти у велику бізнес-подорож, необхідно зрозуміти, як працює мозок. Зрозуміти, як набути позитивних звичок, позбутися шкідливих. Як припинити скаржитися на життя, почати думати позитивно, шукати свою нішу.   Про це розповідає книга, і якщо ви її прочитаєте, то точно будете на крок попереду тих людей, які її не читали.