Апеляція Порошенка: суд залишив запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання

Апеляція Порошенка: суд залишив запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання
Суд не задовольнив скаргу Генпрокуратури. Фото: EPA

Апеляційний суд Києва не задовольнив апеляційну скаргу у справі народного депутата, п'ятого президента України Петра Порошенка та залишив незмінним обраний запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

У ДБР вважають, що своїм рішенням суд підтвердив обґрунтованість підозри Порошенку.

"Цим рішенням суд фактично визнав, що підозра депутату була вручена в законний спосіб, є обґрунтованою та підтверджується належними доказами", — зазначили в бюро.

Засідання тривало кілька годин. Розглядалася скарга на рішення Печерського райсуду про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов'язання Порошенку. Апеляційні скарги подав Офіс генерального прокурора та адвокати експрезидента.

П'ятого президента підозрюють у державній зраді за постачання вугілля з "Л/ДНР". ДБР повідомило про це ще у грудні 2021 року, проте політик майже місяць був у дипломатичному турне у Європі. Після повернення в Україну 17 січня Порошенко одразу ж вирушив до суду, щоб з'ясувати, як він сказав, свій статус.

Кілька днів Печерський районний суд Києва приймав рішення про обрання запобіжного заходу підозрюваному. Прокуратура вимагала взяти Порошенка під варту та призначити йому заставу у 1 млрд грн.

Проте суд вирішив відпустити народного депутата на особисте зобов'язання. У свою чергу Офіс генерального прокурора вніс апеляційну скаргу на це рішення суду, вимагаючи застосувати жорсткіший запобіжний захід (утримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 1 млрд грн).

28 січня Київський апеляційний суд переніс на 11 лютого розгляд відповідних скарг у зв'язку з тим, що до суду не надійшли матеріали справи.

Зазначимо, що сьогоднішнє засідання також супроводжувалося мітингом біля будівлі суду. Активісти та прихильники п'ятого президента встановили сцену з великим екраном та колонками, вигукували гасла на підтримку Порошенка та співали пісні.