Путін запропонував Порошенко політичний притулок у Росії

Глава Російської Федерації Володимир Путін запропонував п'ятому президентові України Петру Порошенку політичний притулок, якщо у останнього виникне потреба у такому захисті.

Про це Путін заявив під час пресконференції за підсумками шестигодинних переговорів із президентом Франції Еммануелем Макроном.

"Свого часу, коли пан Порошенко був ще президентом України, я йому казав, що якщо у нього виникнуть якісь складнощі, Росія готова надати йому політичний притулок. Я тоді іронізував із цього питання. Але сьогодні можу підтвердити свої пропозиції, попри наші серйозні розбіжності", - сказав Путін.

Російський лідер також назвав "надмірним переслідування Порошенка в Україні як "державного злочинця".

Щодо інших заяв Путіна щодо України після переговорів із Макроном, то вони ніяк не відрізняються від його попередніх висловлювань. Зокрема, російський президент вкотре сказав, що його непокоїть нібито "існуюча дискримінація російськомовного населення в Україні".

Він також вважає, що Київ нібито "ігнорує всі можливості мирного відновлення територіальної цілісності України" шляхом діалогу бойовиками "Л/ДНР". Зокрема, Путін вкотре заявив, що Україна, знову ж таки нібито, "ігнорує Мінські угоди".

Про що говорив Макрон після переговорів із Путіним

Президент Франції Еммануель Макрон у свою чергу наголосив, що Європа і РФ мають різні погляди на деякі принципові для обох сторін питання мирного врегулювання військового конфлікту на Донбасі.

За словами французького президента, зараз напруженість збільшується і є ризик дестабілізації.

Макрон повідомив, що Путін згоден з необхідністю подальших дискусій та дипломатичних переговорів щодо ситуації з Україною, а "найближчими днями стануть вирішальними" у прагненні до деескалації.

Французький лідер вважає, що зараз потрібно розробити нові механізми забезпечення стабільності в Європі, але не шляхом перегляду існуючих домовленостей.

Зазначимо, що Путін також розповів про деякі ідеї Макрона, які можуть лягти в основу подальших спільних кроків. При цьому обидва лідери не уточнили про які новації йдеться.

Нагадаємо, після переговорів із Путіним Макрон вирушить до Києва для зустрічі з українським колегою Володимиром Зеленським.