Лукашенко анонсував у лютому військові навчання з РФ біля кордону з Україною, яка "стягує націоналістів-радикалів"

Александр Лукашенко. Фото: БЕЛТА
Олександр Лукашенко. Фото: БЕЛТА

Олександр Лукашенко заявляє, що Україна нарощує контингент силових структур на кордоні з Білоруссю, що його насторожує. Про це він сказав, заслуховуючи доповідь про задум спільного оперативного навчання збройних сил Білорусі та Росії, повідомляє білоруське державне інформагентство БЕЛТА.

"Україна продовжує нарощувати сили, зосереджуючи підрозділи Національної гвардії з націоналістів-радикалів. Це ще дужче, ніж натовські військовослужбовці. І це все в безпосередній близькості від державного кордону нашої країни", — заявив фактичний керівник сусідньої країни.

За його словами, у рамках нарощування таких сил Україною в ході спецоперації "Полісся" у прикордоння виведено до 10 тисяч українських військовослужбовців "під виглядом того, що боротимуться з мігрантами".

"Та мігранти туди навіть у страшному сні не потраплять! Вони туди не йдуть і не збираються в Україну йти, ми це чудово розуміємо. З України свої люди тікають, а вони будуть "захищатися від мігрантів із Білорусі", — додав Лукашенко.

Загалом, за його словами, динаміка така, що йде нарощування військового контингенту на кордонах країни: за останніми даними, у Польщі та Прибалтиці біля білоруських кордонів зосереджено понад 30 тисяч військовослужбовців, техніка та озброєння.

"Більш того, Варшава звернулася до керівництва Північноатлантичного блоку, який зараз у переговорах теліпається з Росією: хочуть — справді, Росія права — зам'яти всі ці переговори, ідеї і піднести це так, начебто нічого не відбувається, а ми бачимо, що відбувається з проханням розгорнути в даному регіоні багатоешелоновану систему тилового та технічного забезпечення. Як люди військові, ми одразу ставимо питання: навіщо?" — сказав Лукашенко.

За словами політика, висновок із таких спостережень може бути лише один: ці країни готуються "до чогось серйозного, принаймні тривалого".

"На території Польщі та країн Балтії на ротаційній основі знаходиться від 8 до 10 тисяч військовослужбовців США. Американцям тут що робити? Чого нас, Росію дорікати, що ми якісь там маневри проводимо, навчання і так далі, якщо ви за тридев'ять земель сюди приперлися? Що ви тут робитимете? Окремі "гарячі голови" вже відкрито закликають до війни. Ми чуємо ці заяви", — наголосив він.

Лукашенко зазначив, що "у цій непростій обстановці" з президентом РФ Володимиром Путіним ще у грудні домовився спільно провести позапланові навчання "на західних рубежах Союзної держави та на південному фланзі Білорусі".

"Сьогодні ми бачимо, що нам треба в цьому західному та південному регіоні, "білоруському балконі", провести солідні навчання. Це мають бути нормальні навчання з відпрацювання певного задуму у протистоянні з цими силами: заходу (Прибалтика та Польща) та півдня (Україна)", — заявив він.

За словами Лукашенка, міністри оборони Білорусі та Росії опрацювали задум спільного навчання двох армій. Почнуться маневри у лютому, але точна дата ще визначається.

"Ми навчання планували розпочати у лютому. Точну дату визначайте, повідомляйте, щоб нам не дорікали, що ми тут із бухти-барахти якісь війська стягнули, мало не воювати збираємось", — доручив він.

У свою чергу, як повідомив заступник начальника Генерального штабу Збройних сил Білорусі, начальник головного оперативного управління Павло Муравейко, спільне оперативне навчання збройних сил Білорусі та Росії отримало назву "Союзна рішучість - 2022".

Нагадаємо, що на початку грудня Лукашенко заявив, що після Нового року настане якась "дуже велика розв'язка від Чорного до Балтійського моря". Незабаром білоруське Міністерство закордонних справ заявило, що країна готова розмістити російську ядерну зброю у відповідь на "загрози з боку НАТО".

Згодом Росія провела 10 та 12 січня переговори з НАТО із США щодо запропонованих нею 17 грудня угод про гарантії взаємної безпеки, які не увінчалися якимось публічним дипломатичним успіхом. Серед іншого Росія вимагає дати чіткі гарантії невступу до альянсу в майбутньому України та Грузії, в чому НАТО та США категорично відмовляють.

При цьому російське керівництво як відповідь на провал переговорів з НАТО анонсувало розгортання військової техніки, проте в яких саме країнах і регіонах, поки що не заявлялося. При цьому заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков, який проводив зазначені переговори, не виключав, що такими можуть виявитися Куба та Венесуела.

У свою чергу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що провал переговорів з Росією загрожує новим військовим конфліктом у Європі, тому ці переговори слід продовжувати далі.