"Ми хочемо миру": Блінкен перед візитом до Києва звернувся до Путіна

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час свого дипломатичного візиту до Києва та Берліна намагатиметься розрядити кризу з Москвою, пов'язану з ескалацією в Україні. Адже у Росії "ще є можливість уникнути кризи відносин із США".

Про це Блінкен заявив перед поїздкою в Україну, яку заплановано на 19-20 яванрів, передає видання R euters.

"Президент Росії Володимир Путін має можливість зробити кроки для деескалації цієї кризи, щоб США і РФ могли підтримувати відносини, які не ґрунтуються на ворожості чи кризі", - сказав держсекретар журналістам під час брифінгу.

Блінкен вирішив терміново відвідати Київ на тлі побоювань України та її західних союзників щодо десятків тисяч російських військовослужбовців, зосереджених в Україні та поблизу кордонів.

"Сполучені Штати не хочуть конфлікту. Ми хочемо миру", - додав представник Держдепартаменту США під час брифінгу.

Нагадаємо, у Києві держсекретар США призначив зустріч із президентом Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

Блінкен також зустрінеться зі співробітниками та сім'ями посольства США, щоб розповісти, що планує американська сторона на випадок непередбачених обставин, якщо Росія вторгнеться в Україну.

Раніше Україну таємно відвідав директор Центрального розвідуправління США Вільям Бернс. Візит провели також через загрозу російського вторгнення.

У свою чергу Росія розпочала військові навчання у прикордонних з Україною областях. У маневрах задіяно близько 300 одиниць військової техніки, зокрема танки Т-72Б3, бойові машини піхоти БМП-2, а також штатне стрілецьке озброєння. При цьому РФ заперечує наміри розпочати повномасштабний військовий конфлікт із Україною.