Мінінфраструктури: українські моряки переходять до міжнародних процедур підтвердження кваліфікації

Мінінфраструктури: українські моряки переходять до міжнародних процедур підтвердження кваліфікації

Україна, яка входить до топ-5 країн світу за кількістю моряків, переходить до міжнародних процедур підтвердження їхньої кваліфікації. Єдиним способом підтвердження кваліфікації моряків наразі стане CES-тестування, повідомило Міністерство інфраструктури.

З 21 лютого 2022 року заявки на проведення комп'ютерного тестування приймаються тільки на норвезький тест Crew Evaluation System (CES) 6.0, йдеться в повідомленні.

Цей тест буде застосовуватись на іспитах з підтвердження кваліфікаціїприсвоєння нового/чергового звання або підтвердження набутого звання (у разі нестачі відповідного стажу).

"Перехід виключно на CES-тестування спочатку був нашим ключовим пріоритетом. Проте через реакцію галузі, у листопаді 2021 року ми ухвалили консенсусне рішеннявпровадити тест CES, залишивши для моряків право обирати між ним та українським АСТ. На сьогоднішній день можемо сміливо говорити про позитивну реакції українських моряків на норвезький тест. Адже це прозорий інструмент, який повністю виключає будь-які корупційні можливості. На жаль, ми не можемо такого сказати про тест АСТ", — розповів міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Ще влітку 2021 року кіберфахівці Служби безпеки України викрили корупційну схему оформлення дозвільних документів українських моряків. За інформацією експертів, вона щорічно приносила її організаторам до 150 млн доларів.

"Ця схема функціонувала дуже довго. За оцінками СБУ, державний реєстр документів моряків остаточно потрапив до рук приватних осіб ще наприкінці 2019 – на початку 2020 року. Це була величезна структурована база даних, яка збиралася роками. Зрозуміло, що одним із головних завдань держави тоді було не допустити знищення даних", — повідомляв раніше міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Він додав, що було ухвалено рішення про повну розбудову та диджиталізацію сфери дипломування моряків. В рамках цього і було запроваджено експериментальний проект із тестування моряків на базі міжнародної системи Crew Evaluation System 6.0.

Систему комп'ютерного тестування CES 6.0 розробила норвезька Seagull Maritime AS. CES-тест є одним з найпоширеніших у світі, використовується понад 25 років у більш ніж 350 світових компаніях.

Нагадаємо, 1 липня 2021 року Верховна Рада України схвалила законопроєкт №3944, який скасовує обов'язкову періодичну атестацію моряків.

В Україні зараз налічується понад 150 тисяч працюючих моряків, які щороку приносять в економіку держави близько 3-4 мільярдів доларів.