Можливостей щодо створення ядерної зброї в України набагато більше, ніж у Ірану та КНДР - Міноборони РФ

Сергей Шойгу. Фото: Минобороны РФ

Міністерство оборони Росії вважає, що Україна має у своєму розпорядженні можливості створення ядерної зброї та засобів її доставки набагато більшими, ніж Іран і Північна Корея. Про це заявив глава відомства Сергій Шойгу на засіданні Ради безпеки РФ.

"За довгі роки радянської влади, перебування у складі Радянського союзу там були створені можливості щодо створення такої зброї. Не тільки зброї, а й її носіїв. Тактична ядерна зброя тут цілком може з'явитися і з'явитися на тих носіях, які вже сьогодні є. Я згадував "Точку У" - абсолютно спокійно ставиться. Тобто є обладнання, є технологія, є фахівці, які можуть і мають можливості, на наш погляд, набагато більше, ніж можливості, в Ірану та Північній Кореї", - сказав він.

Зазначимо, що цю заяву Шойгу прив'язав до обговорюваної на засіданні теми можливого визнання з боку Росії незалежності "ДНР" і "ЛНР" через небезпеку, що нібито виходить для них від України.

"До цього додаються ті самі національні батальйони, націоналістичні, які є по всій Україні. Я думаю, ні для кого не секрет, що вони багато в чому керують тією ситуацією, яка виникає в тих чи інших містах чи областях України. Я маю на увазі все, що пов'язано з вкрай радикальними поглядами, вкрай радикальними закликами і щодо Донецька й Луганська, і щодо Криму, ну і, звісно, нашої країни", - заявив російський міністр.

Нагадаємо, що на Мюнхенській конференції з безпеки 19 лютого український президент Володимир Зеленський заявив, що Україна може відмовитися від своїх зобов'язань щодо Будапештського меморандуму, оскільки він виявився недієздатним.

Цей меморандум, підписаний у грудні 1994 року, передбачав гарантії безпеки України з боку США, Великої Британії та Росії у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1968 року. Росія ж, яка окупувала та анексувала Кримський півострів у 2014 році, відмовилася визнавати свої зобов'язання за цим документом.

Зокрема, напередодні російське Міністерство закордонних справ заявило у тексті своєї офіційної реакції на відповідь США щодо російського проекту взаємних гарантій безпеки, що Будапештський меморандум нібито "жодного відношення до внутрішньоукраїнського конфлікту не має і не поширюється на обставини, які стали наслідком дії там внутрішніх факторів".

Зазначимо, що Зеленський вже не вперше звертається до теми гарантій безпеки, які надавалися США та Великобританією у разі відмови України від ядерного потенціалу. Так, ще рік тому він звинуватив ці дві країни у зраді України, заявивши, що це була велика помилка.

При цьому у травні 2021 року посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс заявляла, що її країна готова до проведення переговорів у форматі Будапештського меморандуму. Але США, які були основним ініціатором відмови України від ядерної зброї, публічної реакції на таку позицію Зеленського не виявляли.