НАТО готове до встановлення взаємного з Росією контролю над ядерною зброєю

Йенс Столтенберг. Фото: сайт НАТО

НАТО готове до встановлення взаємного з Росією контролю над озброєннями, включаючи ядерні. Про це заявив в ефірі "Польського радіо" генеральний секретар організації Єнс Столтенберг.

"Ми повинні розрізняти кілька питань. Одна справа — одностороннє виведення військ з території НАТО, чого добивається Росія, пропонуючи нам підписання контракту, і це виключено. На такий компроміс ми не підемо. Ми маємо право на захист усіх союзників за допомогою присутності військ на східному фланзі", — наголосив він.

Водночас він зазначив, що альянс відкритий до взаємного, рівного та взаємного контролю озброєнь, контроль також має бути можливим для перевірки.

"Це стосується звичайних та ядерних сил. Раніше ми переконалися, що контроль над озброєннями дозволяє знизити напругу з обох боків", — зазначив Столтенберг.

Нагадаємо, що 17 грудня Росія запропонувала НАТО укласти угоду про взаємні гарантії безпеки, що передбачає, зокрема, зобов'язання розміщувати нові сили альянсу в країнах Східної Європи, гарантувати неприйняття в НАТО нових членів, насамперед України та Грузії, та нерозміщення ракет середньої та малої дальності у країнах, звідки сторони можуть завдати удару одна по одній. Проте про ядерні озброєння в проєкті документа не йшлося.

Водночас США та НАТО, зокрема після переговорів з РФ 10 та 12 січня, продовжують наполягати на збереженні за всіма країнами, включаючи Україну, права вступити до НАТО, хоча ця вимога є ключовою для РФ.

При цьому Столтенберг заявив, що провал переговорів із Росією загрожує новим військовим конфліктом у Європі, тому переговори з нею слід продовжувати далі.

Варто також зазначити, що міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, як передають російські ЗМІ, на прес-конференції 14 січня підтвердив, що продовжується підготовка саміту п'яти ядерних країн, який має пройти в очному режимі після покращення епідеміологічної обстановки. Таку ініціативу висував ще у січні 2020 року президент Росії Володимир Путін.

Нагадаємо також, що 3 січня п'ять держав, які мають у своєму арсеналі ядерну зброю (США, РФ, Франція, Великобританія та Китай), виступили із спільною заявою про неприпустимість ядерної війни.

Натомість у МЗС Росії розкрили, що мають плани розміщення своїх військових на Кубі та у Венесуелі, якщо переговори з США проваляться, хоча й допускають, що це може призвести до кризи, подібної до Карибської ядерної кризи 1962 року.