ОАСК стає інструментом неконкурентної боротьби, – представники компанії DEPS

На думку представника компанії DEPS, у ухвалі суду немає ні правової логіки, ні принципів захисту національних інтересів
Будівля ОАСК. Фото: dejure.foundation

Україна вкрай потребує негайного та повного реформування судової системи. Інакше окремі судові органи замість того, щоб забезпечувати відновлення справедливості, перетворюються на банальні інструменти неконкурентної боротьби та з'ясування відносин між гравцями на ринку.

Таку думку на прес-конференції Інтернет асоціації України озвучив її учасник, представник компанії DEPS Євген Євтушенко.

"Останнім часом ми в Україні вже стикалися з різним ступенем абсурдності судових рішень. І ось нещодавно Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) подолав нижню планку та перетворився на банальний інструмент неконкурентної боротьби на дуже чутливому та важливому ринку телекомунікацій. Зокрема, абсурдне рішення Адмінсуду відновлює дію обмежувальних заходів на кабельну продукцію", – заявив Євтушенко.

Він зазначив, що, зрештою, таке рішення несе загрозу національним інтересам України.

"Представники Кабінету міністрів, Мінекономіки, Мінцифри, учасників ринку ІКТ довели небезпеку цього рішення щодо впровадження мит. І воно було скасовано ініціатором. У той же час окремі недобросовісні учасники ринку спробували захистити свої інтереси через відверто неконкурентні дії, скориставшись вітчизняною корупцією", — сказав він.

На думку представника компанії DEPS, у ухвалі суду немає ні правової логіки, ні принципів захисту національних інтересів.

"Рішення суду дуже нагадує наявність корупційної складової. Слабка інституційно судова система в Україні замість відстоювання справді державних інтересів окремими несумлінними учасниками ринку використовується для ослаблення національних інтересів. Результатом такого рішення судді стане зрив програми цифровізації та погіршення інвестиційного клімату на ринку ІКТ та репутаційні ризики", — наголосив Євтушенко.

Нагадаємо, через рішення ОАСК, яке поновило мито на кабельну продукцію, Інтернет асоціація України прогнозує подорожчання послуг інтернет-зв'язку на 12%.