Рада поскаржилася до ООН та Європарламенту на військовий шантаж з боку Росії

Руслан Стефанчук. Фото: пресс-служба Рады
Руслан Стефанчук. Фото: прес-служба Ради

Верховна Рада прийняла звернення до Організації Об'єднаних Націй, Європейського парламенту, урядів та парламентів інших країн та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо "неприйнятності військового шантажу щодо України з боку Російської Федерації, яке вона здійснює з метою недопущення реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України".

За відповідний проект постанови №6543 проголосували 282 депутати, зокрема 200 – з фракції "Слуга народу", 20 – з "Європейської солідарності", 13 – з "Батьківщини", 12 – з "Голосу", 15 – з групи "За майбутнє" , 14 - з групи "Довіра", а також 8 позафракційних.

Жодного голосу не дала фракція "Опозиційної платформи – За життя", при цьому троє нардепів (Олег Волошин, Сергій Дунаєв та Олександр Колтунович) проголосували проти цього рішення.

Документ було зареєстровано у Раді 24 січня. Серед його авторів – голова парламенту Руслан Стефанчук, його перший заступник Олександр Корнієнко та заступник Олена Кондратюк.

Також авторами є Олександра Устінова, яку апарат Ради вважає головою фракції "Голос", співголова фракції "Європейська солідарність" Артур Герасимов, співголова групи "За майбутнє" Тарас Батенко, депутат з групи "Довіра" Володимир Арешонков, депутат від "Батьківщини" та колишній віцепрем'єр-міністр з європейської інтеграції Григорій Немиря, голова профільного комітету із зовнішньої політики та міжпарламентської співпраці Олександр Мережко ("Слуга народу") та його колега з фракції Андрій Мотовиловець.

Зокрема, Рада закликала інші країни засудити дії РФ, спрямовані проти територіальної цілісності та суверенітету України, як такі, що суперечать загальновизнаним принципам та нормам міжнародного права, та її позицію, спрямовану "на блокування прогресу в рамках міжнародних політико-дипломатичних зусиль з урегулювання російсько-українського збройного конфлікту".

Також український парламент вимагає застосувати всі можливі дипломатичні засоби для сприяння деескалації ситуації, відведення російських військ від кордонів України, а також повної відмови Росією від своїх агресивних намірів перерозподілу Європи на зони впливу.

Крім того, депутати закликали не допустити продовження з боку РФ "шантажу та загроз повномасштабним вторгненням в Україну" в обмін на гарантії нерозширення НАТО та недопущення реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України, а також перегляду основних принципів європейської безпеки.

У зверненні також міститься заклик сприяти зміцненню обороноздатності України, розвитку її Збройних сил відповідно до стандартів НАТО, підтримати прагнення України до визнання її європейської перспективи та визначення конкретних часових рамок та модальностей подальшої інтеграції до НАТО.

Депутати також хочуть посилення санкційного тиску на державу-окупанта до повного припинення нею збройної агресії та відновлення суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Нагадаємо, що НАТО в понеділок заявило, що розгорне додаткові сили у Східній Європі через нарощування військ Росії на території України та навколо її кордонів.

В той же час стало відомо, що ряд країн, зокрема США, Великобританія та Австралія, вивозять співробітників своїх посольств або принаймні їх родичів з України.