Росія заявила, що "хоче уникнути" втручання у ситуацію в Придністров'ї

Росія заявила, що "хоче уникнути" втручання у ситуацію в Придністров'ї
Фото: Depositphotos

В МЗС РФ заявили, що Росія не хоче втручатися у ситуацію навколо невизнаної Придністровської Молдавської Республіки, яка наразі загострилася. Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Андрій Руденко.

"Давайте дочекаємося закінчення розслідування. Ми хотіли б уникнути такого сценарію", — сказав Руденко, відповідаючи на запитання, що робитиме Москва у разі, якщо Придністров'я виявиться втягнутим у конфлікт.

При цьому він наголосив, що Росія вважає доцільним запровадження владою самопроголошеної республіки надзвичайного стану, оскільки ситуація "дуже непроста".

За словами російського дипломата, ситуація у Придністров'ї викликає тривогу, тому що "до останнього часу Придністров'я не було втягнуте" і зберігало нейтральність.

Руденко сказав, що за оцінкою россійського МЗС за вибухами у Придністров'ї стоять сили, які не зацікавлені у стабільності у регіоні.

У відповідь на запитання, чи Росія контактувала з владою Молдови після загострення ситуації в Придністров'ї, Руденко сказав, що "поки у нас не було контактів".

Раніше ж у вівторок ситуацію прокоментував прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, який заявив, що у Кремлі стурбовані ситуацією у Придністров'ї та спостерігають за нею.

"Єдине, що я можу сказати, що ми дуже уважно спостерігаємо за тим, як там розвивається ситуація. Безумовно, ті новини, які звідти надходять, викликають стурбованість", — сказав він.

У свою чергу після заяв російської сторони радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк висловив у своєму Twitter думку, що останні дії РФ свідчать про її намір вторгнутися і до Молдови.

"Росія намагається дестабілізувати ситуацію в "ПМР" та натякає Молдові, щоб чекала "гостей". Погана новина: якщо Україна не встоїть, завтра ворог буде біля воріт Кишинева. Хороша новина в тому, що Україна забезпечить стратегічну безпеку в регіоні. Втім, маємо працювати як одна команда", - заявив він.

Нагадаємо, що ввечері 25 квітня Міністерство внутрішніх справ невизнаної ПМР повідомило, що у будівлі Міністерства держбезпеки в Тирасполі сталося кілька вибухів без потерпілих унаслідок обстрілу з гранатомета.

Бюро з реінтеграції Молдови після цього заявило про стурбованість у зв'язку з цим інцидентом. У відомстві назвали його метою "створення приводу для напруження ситуації у регіоні".

У свою чергу, Головне управління розвідки Міністерства оборони України назвало цей обстріл одним із низки провокативних заходів, організованих Федеральною службою безпеки Росії для нагнітання панічних та антиукраїнських настроїв.

 "За задумом авторів, вони мають виправдати війну на території України, чи залучити "ПМР" до бойових дій - або в якості території з певним мобілізаційним резервом, або ж як територію, з якої російські війська можуть проводити атаки на українську територію", - заявили у ГУР.

Вранці у вівторок МВС ПМР повідомило про два вибухи в селищі Маяк, внаслідок яких було виведено з ладу дві найпотужніші антени розташованого там Придністровського радіотелецентру. При цьому ніхто зі співробітників радіоцентру чи місцевих жителів також не постраждав. Відомство також показало кадри зі зруйнованою радіовишкою.

Крім того, було заявлено про нібито терористичну атаку на військову частину в селі Паркани. У зв'язку з перерахованими подіями 26 квітня відбулося засідання Ради безпеки ПМР, яка вирішила оголосити "червоний" рівень терористичної небезпеки на 15 днів.

Вирішено встановити на в'їздах у міста блокпости, масові заходи 9 травня на День Перемоги скасувати, силові структури самопроголошеної республіки  перевести в посилений режим служби, а заклади освіти — на дистанційний режим навчання до кінця навчального року зі скасуванням іспитів.

Зазначимо також, що 22 квітня заступник командувача військ Центрального військового округу Росії Рустам Міннекаєв заявив про нові цілі російського вторгнення в Україну, серед яких назвав окупацію півдня України та забезпечення виходу в Придністров'я, де нібито "також відзначаються факти утиску російськомовного населення".

Подоляк у відповідь на цю заяву назвав її "офіційним підтвердженням наміру на скоєння військових злочинів із масовими вбивствами мирних громадян".

При цьому 26 квітня в Одеській області було завдано ракетного удару по мосту через Дністровсько-Цареградське гирло, який з'єднує дві частини регіону та, відповідно, перетинає найкоротший повітряний та водний шлях з контрольованої Росією частини Чорного моря до Придністров'я. В результаті міст зазнав руйнувань, рух по ньому був закритий.

Варто також нагадати, що ще до початку повномасштабної війни РФ проти України, 14 січня, ГУР Міноборони України заявляло про можливу підготовку російськими спецслужбами провокації на артилерійських складах у придністровському селі Колбасна, що межує з Україною, де знаходиться найбільший арсенал боєприпасів за межами території РФ. Однак надалі ця інформація не отримала розвитку.

Джерело фото: ua.depositphotos.com