НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

США скликали відкрите засідання Ради безпеки ООН: обговорять загрозу вторгнення Росії в Україну

оон
ООН. Фото: pixabay.com

Після кількох тижнів тісних консультацій з Україною та партнерами Сполучені Штати Америки скликали Раду безпеки, щоб обговорити загрозливу поведінку РФ та нарощування російських військ на кордоні з Україною. Про це заявила постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Проведення засідання заплановане на понеділок, 31 січня.

"Члени Ради Безпеки повинні ретельно вивчити факти та розглянути, що поставлено на карту для України, Росії, Європи, а також основні зобов'язання та принципи міжнародного порядку у разі вторгнення Росії в Україну", - сказала Лінда Томас-Грінфілд .

Вона зазначила, що Росія створює явну загрозу міжнародному миру та безпеці.

"Зараз потрібна повна увага Ради, і ми розраховуємо на пряме та цілеспрямоване обговорення у понеділок", - додала постійний представник США при ООН.

Раніше президент США Джозеф Байден заявив, що атака російськими військами України отримає жорстку відповідь із боку Сполучених Штатів Америки та країн Заходу. Це стало своєрідною відповіддю на висловлювання президента України Володимира Зеленського, який заявив, що не сприймає думку про те, що агресія однієї країни проти іншої може ранжуватися за значимістю.

При цьому Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров під час виступу в Держдумі заявив, що нібито західні країни підштовхують українську владу до проведення силових операцій на Донбасі.

Раніше російська влада вимагала від США, як і від НАТО, дати письмові "залізобетонні" гарантії невступу України до альянсу в майбутньому. 26 січня США та НАТО відповіли на вимоги Росії. Зокрема, державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що американська сторона не відмовляється від принципу "відчинених дверей" у НАТО, тобто будь-яка країна може стати членом альянсу.