"Український" безпілотник-розвідник, перехоплений у Білорусі, виявився російським — The Insider

"Український" безпілотник-розвідник, перехоплений у Білорусі, виявився російським — The Insider
Російський безпілотник із деякими модифікаціями, збитий білоруськими військовими. Фото: Скріншот відео "Білорусь-1"

Білоруські військові заявили, що нібито перехопили "український безпілотний літальний апарат, який незаконно залетів на територію країни". Видання The Insider з'ясувало, що БПЛА насправді російський.

Посол України в Білорусі Ігор Кізим повідомив, що йдеться про безпілотника "Орлан", який є лише на озброєнні Росії та Білорусі. Якщо бути точніше, то РФ постачає ці БПЛА ще до Казахстану, Киргизстану, М'янми та Узбекистану, але не Україні.

Водночас Білорусь наполягає, що військові посадили Spectator M1 українського виробництва, а не "Орлан".

Ось тільки фото збитого так званого "українського БПЛА" повністю доводять, що це не Spectator M1, а саме "Орлан".

Наприклад, крила Spectator обладнані аеродинамічними шпильками-вінглетами, чого немає у "Орлана".

Український Spectator. Фото: Wikipedia

Через інцидент Міністерство оборони РБ викликало військового аташе при посольстві України в Білорусі Сергія Кацубу, якому вручили ноту протесту "у зв'язку з випадками порушення кордону Білорусі з боку України".

Посла України в РБ Ігоря Кізіма викликало Міністерство закордонних справ Білорусі, щоб заявити йому про рішучий протест "у зв'язку із цілеспрямованим запуском безпілотного літального апарату з України на територію Білорусі з метою проведення нелегальної розвідувальної діяльності".

В свою чергу речник МЗС України Олег Ніколенко заявив, що українська сторона заперечує використання безпілотників і вважає заяви білоруської влади провокацією.

Варто нагадати, що міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та президент Володимир Зеленський заявляли про можливі провокації та загрозу військового вторгнення з Білорусі.