Відповідь Кремля Україні: Росія не веде жодної "незвичайної військової діяльності"

вс рф
Російський військовий. Фото: Міноборони РФ

У РФ відповіли Україні, яка через механізми ОБСЄ запросила інформацію щодо військової активності біля кордону та в окупованому Криму. Кремль звинуватив Україну у підготовці до активізації бойових дій на Донбасі. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Росія заявила, що має "всі підстави" залишити запит України без задоволення, оскільки в ньому нібито містяться "провокаційні заяви" щодо Криму. Також сказано, що РФ не веде на своїй території незвичайну військову діяльність, і тому положення Віденського документа до неї непридатні.

У документі йдеться, що у Луганській та Донецькій областях нібито зосереджено понад 120 тисяч українських військових, які готові до ведення бойових дій. За заявою Росії, запит України - це відволікання уваги "від підготовки силового вирішення внутрішньоукраїнського конфлікту".

Віденський документ у 2011 році ухвалила Організацією з безпеки та співробітництва в Європі. Він передбачає, що сторони повинні обмінюватися інформацією про розташування частини своїх військових формувань, про збільшення їх чисельності та цілі додаткового розгортання.

Нагадаємо, 11 лютого 2022 року Україна вирішила задіяти передбачений Віденським документом ОБСЄ про заходи зміцнення довіри та безпеки від 2011 року механізм консультацій та співробітництва щодо незвичайної військової діяльності у зв'язку з такою діяльністю Росії у районах, що прилягають до території України, а також у Криму.

За відсутності відповіді протягом 48 годин Україна звернеться до РФ та інших держав-учасниць Віденського документа про скликання надзвичайної зустрічі, на якій російська сторона має надати роз'яснення .

Українські офіційні особи останнім часом заперечують, на відміну від західних лідерів та ЗМІ, наміри РФ зробити масштабне вторгнення в Україну, зокрема роблять це на рівні президента та прем'єр-міністра.

Так, 3 лютого міністр оборони Олексій Рєзніков запевнив, що Україна не фіксує підготовку Росією ударних угруповань для військового наступу на підконтрольні Україні території. Більше того, за його словами, Україна не чекає на військові провокації і з боку Білорусі.