"Зараз не 2014-й": МВС пообіцяло розстрілювати всіх "гіркіних" при спробі захоплення адмінбудівель

Денис Монастирський
Денис Монастирський. Фото: скрішнот відео звернення

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявляє, що сили МВС без попередження розстрілюватимуть людей, які захоплюватимуть адміністративні будівлі, якщо сприймуть такі дії як прояв сепаратистських рухів. Про це він сказав у зверненні, опублікованому прес-службою відомства.

Чиновник запевнив, що 300 тисяч поліцейських, нацгвардійців, прикордонників та рятувальників щодня несуть службу із захисту внутрішньої безпеки України.

"Незважаючи на будь-які заяви про можливі агресивні дії з боку Російської Федерації, ніхто не панікує і не боїться! Кожен просто виконує свою роботу задля спокою українців. Ми віримо в наші Збройні Сили! Вони разом з дипломатами і розвідниками забезпечують зовнішню безпеку України", – зазначив він.

За словами Монастирського, МВС у свою чергу не допустить жодних сепаратистських проявів на кшталт тих, що спостерігалися навесні 2014 року у Харкові, Луганську та Донецьку.

"Повторення Слов’янська ми також не допустимо! Якщо якийсь «гіркін» спробує захопити адмінбудівлі, він буде розстріляний нашим спецназом без попередження та жодних вагань!" — наголосив міністр.

Він закликав громадян не панікувати і зберігати спокій, оскільки "зараз не 2014 рік, Україна стала сильнішою та організованішою". За словами голови МВС, зараз кожен на своєму місці має виконувати свою щоденну роботу, щоб функціонували школи, лікарні, дитячі садки та підприємства.

Нагадаємо, що збройний конфлікт у Донецькій області розпочався у квітні 2014 року із захоплення адміністративних будівель у Слов'янську озброєними людьми під керівництвом громадянина Росії Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), який до цього брав участь у кількох війнах. Після проведення у травні так званого "референдуму про самовизначення Донецької Народної Республіки" Гіркін протягом трьох місяців, до середини серпня 2014 року, очолював "Міністерство оборони ДНР".

Саме в цей період сталося збиття силами "ДНР" пасажирського літака компанії Malaysia Airlines, що призвело до загибелі всіх 298 людей, що знаходилися на борту, і подальшої заборони польотів над Донбасом.

Проте незадовго до цього протистояння у Слов'янську між українськими силовиками та бойовиками Гіркіна припинилося: у ніч на 5 липня останні залишили місто, евакуювавшись до Донецька, після чого Слов'янськ повернувся під український контроль.

<div><br></div>