"Зеленський передав привіт Ахметову", - політологи про заяву Зеленського про втягування Ахметова в держпереворот

"Зеленський передав привіт Ахметову", - політологи про заяву Зеленського про втягування Ахметова в держпереворот

На думку політологів, заява президента Володимира Зеленського про те, що оточення олігарха Ріната Ахметова готує державний переворот в Україні, це відповідь самого президента на критику влади на телеканалах Ахметова. Про це політологи розповіли у коментарях Delo.ua.

"Проведенням цієї прес-конференції скористалися, щоб передати привіт. Причому це не просто привіт Рінату Леонідовичу. Це превентивний сигнал. Володимир Фесенко .

За його словами, результат такої акції та реакцію Ахметова можна буде побачити з часом. Фесенко вважає, що Ахметов міг змінюватися взаємини з різними президентами. Із Зеленським також: спочатку конструктивні стосунки, але останні два місяці спостерігається інформаційна медійна війна.

"Цю (заяву на прес-конференції. — Delo.ua) треба розглядати як обмін медійними сигналами в рамках цієї війни, яку розгорнули мас-медіа Ахметова проти Зеленського. І Зеленський показав Ахметову, що має інформацію, яка може зіграти проти нього ", - Каже Фесенко.

Політолог Ігор Петренко вважає заяву президента за попередження олігарху. Йдеться, за його словами, не лише про українські спецслужби, які підконтрольні президенту, а й про західні спецслужби, які надали відповідну інформацію, аудіо та документи.

"Це попередження, що не варто влазити у певні авантюри. Президент наголосив, що там (на аудіозаписах. - Delo.ua) немає голосу Ахметова, а є бажання деяких сил провести таку операцію", - каже Петренко.

На думку Петренка, такий крок президента — це підвищення ставок у протистоянні між Ахметовим і Банковою, адже йдеться не про медіавійну, а про питання національної безпеки.

"Тут цікаво, як діятиме Ахметов. Чи скористається він цим запрошенням чи ні. Чи буде продовження ескалації у відносинах, чи буде деескалація з погляду розуміння, що справа дуже серйозна", - зазначає Петренко.

Нагадаємо, раніше Зеленський на прес-конференції заявив , що має інформацію про підготовку перевороту оточенням Ахметова.

"У нас є звукова інформація, де представники Росії та Ріната Ахметова обговорюють переворот в Україні. Вважаю, що це підстава Ріната Ахметова", - сказав президент.

За словами президента, у цю історію Ріната Ахметова втягує близьке оточення та представники РФ. Зеленський запросив Ахметова на Банкову "послухати цю інформацію" чи відповідні органи.

Після цього єврооблігації енергетичної компанії Ріната Ахметова ДТЕК втратили 11% вартості .