Вчені змогли відновити втрачену кінцівку у жаби

Вчені змогли відновити втрачену кінцівку у жаби
У 78% жаб повністю відновилася кінцівка. Фото: HIROSHIMA UNIVERSITY

Американські вчені навчилися регенерувати кінцівки тваринам, але поки що лише жабі. Однак у майбутньому отримані знання під час досліджень удосконалюватимуть.

Статтю про наукову роботу вчені з Гарвардського університету розмістили в профільному журналі Science Advances.

Після втрати кінцівки до місця рани доклали спеціальний розчин із п'ятьма компонентами. Вчені багато часу приділили формуванню складу розчину, в результаті до нього увійшли:

  • препарат, який може сприяти відновленню нервів (BDNF);
  • гормон росту;
  • речовина, яка запобігає надмірному розростанню фіброзної тканини;
  • речовина із протизапальними властивостями;
  • ретинова кислота.

Хімічні речовини контактували з місцем ампутації кінцівки 24 години. Після цього жабу утримували без подальшого втручання до 18 місяців з періодичною оцінкою регенерації задньої кінцівки.

У всіх тварин, які взяли участь у дослідженні, кінцівка наново почала зростати. Повністю відновилася кінцівка у 78% жаб.

Процес відновлення кінцівки жаби. Фото: Science

Зауважимо, що для експерименту вибрали саме жабу Xenopus laevi. Справа в тому, що вона, на відміну від своїх родичів, не вміє відрощувати втрачені кінцівки.

Раніше вчені з'ясували, що люди можуть стати отруйними, як змії. З'ясували, що білки каллікреїну слини у ссавців, включаючи людину, мають загальне генетичне походження з токсичними білками у змій і, відповідно, мають еволюційний потенціал стати отруйними.