НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Японські вчені створили маску із клітин страуса, яка світиться при виявленні коронавірусу

Японські вчені створили маску із клітин страуса, яка світиться при виявленні коронавірусу
Ефективність виявлення фільтра була підтверджена під час клінічних випробувань. Фото: Dezeen

Вчені з Кіотського університету в Японії розробили захисну маску для обличчя, виготовлену зі страусових антитіл. Основна особливість у тому, що вона світиться в ультрафіолетовому світлі за наявності її поверхні коронавируса. Про це повідомляє видання Dezeen.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Винахідники запевняють, що ціна на такі маски буде невисокою. Відомо, що вчені створили змінний фільтр, поміщений у маску, що світиться за наявності вірусу Covid-19 . Але спочатку на маску потрібно розпорошити спеціальну хімічну рідину та посвітити ультрафіолетовим променем.

Вчені вже довели, що фільтр працює, провівши відповідний експеримент.

Керівник дослідницької групи Кіотського університету Ясухіро Цукамото повідомив, що він вигадав цю ідею після того, як зрозумів, що страусові птахи дуже стійкі до хвороб завдяки їхній сильній імунній системі.

"Страуси рідко помирають від вірусних захворювань, незначних травм і живуть шістдесят років. Я зрозумів, що секрет довголіття полягає в тому, що вони стійкі до інфекційних захворювань завдяки своєму дивовижному імунітету, тому я почав серйозно досліджувати страусові антитіла", - розповів Цукамото.

Вчені планують у майбутньому розробити маски, на яких вірус Covid-19 світитиметься під світлом телефону. Вони вже подали заявку на патент на маску для особи і планують зробити її доступною пізніше у 2022 році.

Тим часом виробники вакцини працюють над препаратами, які допоможуть подолати пандемію коронавірусу. Зокрема, генеральний директор компанії Pfizer Альберт Бурла заявив , що вакцина проти нового штаму коронавірусу "Омікрон" буде готова у березні.

Нагадаємо, в Україні перший випадок зараження штамом коронавірусу "Омікрон" виявили 18 грудня 2021 року. Його виявили у жінки, яка повернулася із Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ). 28 грудня 2021 року випадки захворювання на цей штам зафіксували у Києві.