В Україні з 1 квітня антибіотики перестануть вільно продавати в аптеках. Як тепер їх можна буде придбати?

Антибіотики в Україні продаватимуть лише за електронним рецептом
Антибіотики в Україні продаватимуть лише за електронним рецептом

З квітня 2022 року антибіотики в Україні відпускатимуться в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепту. Його можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем.

На цьому наголосив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

“У квітні антибіотики, зареєстровані в Україні, відпускатимуться в аптеках лише за наявності у пацієнта електронного рецепту. Запуск електронного рецепту вирішить проблему неконтрольованого та нецільового використання препаратів, і головне – допоможе запобігти розвитку стійкості до протимікробних препаратів”, – зазначив Ляшко.

Він підкреслив, що згідно з даними Центру громадського здоров'я, майже 64% людей помилково вважають, що гострі вірусні інфекційні захворювання та застуду можна лікувати антибіотиками.

Міністр зазначив, що зараз стійкість до антимікробних препаратів є однією із найсерйозніших загроз громадському здоров'ю. Зараз, за його словами, на тлі пандемії відбувається значне зростання продажів антибактеріальних препаратів та збільшення відсотка їх використання у лікарнях.

"Призначити антибіотик може лише лікар. В електронному рецепті ліки призначатимуться за діючою речовиною із зазначенням її лікарської форми та дозування. Крім того, лікар також вкаже спосіб застосування та тривалість прийому", — заявив Ляшко.

За його словами, пацієнт зможе погасити рецепт в аптеці, підключеній до електронної системи охорони здоров'я, обравши будь-який з наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, зазначену в рецепті.

Електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем. Однак для отримання електронного рецепту необхідно бути зареєстрованим у електронній системі охорони здоров'я.

Як зазначив міністр, така умова діє і для аптек та медичних закладів — необхідно бути зареєстрованою в електронній системі охорони здоров'я всім працівникам, які будуть залучені до призначення та продажу ліків за електронними рецептами.

Ляшко додав, що після запуску електронного рецепту на антибіотики, на наступних етапах планується запуск електронних рецептів.

Нагадаємо, раніше Віктор Ляшко заявив, що в Україні планують запустити електронний рецепт на всі ліки.