ЄС запроваджує нові правила пересування під час пандемії Covid-19

Новий підхід застосовуватиметься до пересування людей територією ЄС та до поїздок громадян за його межі та назад
Фото: Pixabay

Європейський союз вводить новий підхід до свободи пересування під час пандемії коронавірусної інфекції Covid-19 – тепер буде не важливо, де живе мандрівник, а лише те, чи він вакцинований.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Раду ЄС, права туристів залежатимуть від їхнього індивідуального санітарного статусу, а не від того, де вони живуть.

Згідно з новою рекомендацією, заходи боротьби з коронавірусом повинні застосовуватися з урахуванням статусу людини, а не ситуації на регіональному рівні, за винятком районів, де вірус циркулює на дуже високому рівні.

"Це означає, що статус вакцинації, тестування або одужання мандрівника від COVID-19, підтверджений дійсним цифровим сертифікатом ЄС щодо COVID, має бути ключовим визначальним фактором", - йдеться у повідомленні.

За інформацією агентства, новий підхід застосовуватиметься до пересування людей територією ЄС та до поїздок громадян за його межі та назад.

Нова рекомендація країнам-членам Союзу набуде чинності 1 лютого 2022 року, того ж дня, що й підзаконний акт, що вносить поправки до положення про цифрові сертифікати COVID-19.

"Мандрівники, які мають дійсний цифровий сертифікат COVID ЄС, не повинні піддаватися додатковим обмеженням на вільне пересування", – зазначається у документі.

У Раді Євросоюзу додали, що особи, які не мають цифрового сертифікату ЄС на Covid-19, зобов'язані будуть пройти тест до прибуття або не пізніше, ніж через 24 години після прибуття.

Нагадаємо, 1 лютого 2022 року термін дії сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу в країнах Європейського Союзу становитиме дев'ять місяців.

Раніше повідомлялося, що понад 100 мільйонерів із країн Євросоюзу, а також США та Канади звернулися з відкритим листом до учасників форуму в Давосі, який проходить в онлайн-режимі з 17 по 21 січня. У ньому заможні люди просять підняти податки багатим.

До ідеї підвищити податки для багатих мільйонери прийшли після публікації   дослідження   благодійної організації Oxfam У ньому сказано, що з початку пандемії коронавірусу найбагатші люди у світі збільшили свій сукупний статок із 700 млрд до 1,5 трлн доларів.