Охорона, отмєна! З 10 грудня безкоштовна роздача пластикових пакетів у супермаркетах, швидше за все, продовжуватиметься

Охорона, отмєна! З 10 грудня безкоштовна роздача пластикових пакетів у супермаркетах, швидше за все, продовжуватиметься

З 10 грудня українцям доведеться платити за одноразові пластикові пакети у супермаркетах — про це сьогодні можна прочитати у соціальних мережах та ЗМІ. Деякі навіть вказують ціну від двох до трьох гривень залежно від розміру та типу пакету. Насправді необхідний закон уже давно ухвалено, але представники великих мереж упевнені, що найближчим часом навряд чи щось зміниться. Розповідаємо чому.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Ініціативу щодо заборони безкоштовних пластикових пакетів обговорюють давно. У першому читанні законопроект №2051-1 ухвалили ще у листопаді 2019-го, відправивши після цього на доопрацювання. Оновлену редакцію Кабмін представив наприкінці минулого року.

Які пакети бажають заборонити?

Документ пропонує обмежити використання пакетів у місцях роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг. Простіше кажучи, не роздавати їх безкоштовно. Під заборону потрапили надлегкі та легкі пластикові пакети завтовшки до 50 мікрометрів (мікрон). Це пакети, якими покупці користуються, наприклад, овочевих відділах.

Обмеження торкнеться і біорозкладних пакетів. Є два види таких пакетів. Одні називаються оксобіорозкладні. Їх роблять із звичайних пластмас, але зі спеціальною добавкою для прискорення розпаду. Пластик розпадається на мікропластик, який ще більше забруднює планету через невловимий розмір. Інший вид – пакети, які компостуються. Їх роблять із картопляного або кукурудзяного крохмалю, і саме вони вважаються безпечними для екології. Але для їхнього розкладання потрібне спеціальне середовище, яке в домашніх умовах створити складно.

Обмеження не поширюється лише на пакети завтовшки до 15 мікрон розміром 225 х 345 х 450 мм. Їх зазвичай використовують як первинне пакування для м'яса, риби та сипких продуктів. . Цей вид пакетів мають заборонити лише з 2023 року, вже після появи над ринком альтернатив. Від решти пакетів спочатку планували відмовитися через півроку після набрання чинності законом, а від оксобіорозкладних — через дев'ять місяців.

«Таким чином буде забезпечено поступовий перехід на більш екологічні альтернативи: пакети та сумки багаторазового використання, паперові та біорозкладні пакети. Пакети, які не відповідатимуть вимогам і залишаться в обігу, мають утилізувати суб'єкти господарювання, які їх придбали», — зазначали в уряді.

Окремо встановлюється відповідальність за порушення вимог закону та розповсюдження пакетів. Це будуть штрафи, максимальна сума яких становитиме 34 тисячі гривень.

Терміни не сподобалися бізнесу. Європейська Бізнес Асоціація запропонувала відстрочити закон не на шість місяців, а на півтора роки: вибір підрядника, який постачатиме пакети з новими вимогами та відповідним маркуванням, можливий лише на основі проведення тендерів та з урахуванням підзаконних актів. Цей процес може тривати понад півроку.

Також рекомендуємо врахувати міжнародний досвід при розробці підзаконних актів. На ринку України велика кількість імпортного товару, де пакети є частиною упаковки, а значить вони вже з маркуванням», — додали в ЄБА.

Але незадовго до літніх канікул парламент ухвалив закон у другому читанні, а за тиждень його підписав президент Володимир Зеленський. «500 – стільки пакетів на рік використовує кожен українець. 20 хвилин – стільки в середньому ми користуємося пакетом. Понад 100 років саме стільки розкладається один пакет. Кілька секунд - стільки потрібно часу, щоб підписати цей закон", - заявив гарант.

Хто утвердив ціни на безкоштовні пластикові пакети?

У газеті "Голос України" документ опублікували 9 червня. У перехідних положеннях збереглися колишні терміни та вимога до Кабміну у наступні півроку затвердити всі необхідні нормативно-правові акти. Тобто за законом зробити цей уряд має справді до 10 грудня.

Восени Міністерство економічного розвитку та торгівлі винесло на громадське обговорення проект мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети. Вартість коливається від 2 до 3 грн і залежить від того, з ручками пакет чи без, з бічними складками чи без них. Найдорожчим буде пакет із ручками та зі складками — 3 грн. Найдешевшим, відповідно, без ручок та складок – 2 грн. Проміжні варіанти коштуватимуть українцям 2,5 грн.

Це мінімально допустимий рівень цін на пластикові пакети (незалежно від ширини, довжини, глибини бічних складок, маркування). Розмір цін розрахований з урахуванням витрат на виробництво/реалізацію пластикових пакетів, прибутку, торгової надбавки та податків. Для визначення мінімальної ціни аналізувалась вартість пакетів на внутрішньому та світовому ринках», — йдеться у проекті МЕРТ.

Чиновники також зазначили, що сьогодні ціни на пластикові пакети, які розповсюджуються в об'єктах роздрібної торгівлі України, коливаються від 1 до 3,99 грн. за пакет залежно від його розміру. У країнах Євросоюзу вартість під час перерахунку становить від 1,61 до 22,12 грн за один пакет.

Потрібно ще кілька місяців

Саме після публікації проекту МЕРТ з'явилися новини про заборону безкоштовних пакетів із 10 грудня. Якщо вбити у пошук Facebook "пластикові пакети", соціальна мережа видасть десятки постів у регіональних групах про заборону. Хоча сам проект не був підтриманий на громадському обговоренні (проти висловилися 225 осіб, за 159), і Кабмін тарифи досі не затвердив.

Про те, що рішення ще не було, у коментарі Delo.ua розповів керівник PR-центру мережі VARUS Олександр Шуть . За його словами, тарифи ще формуються Кабміном, і коментувати їх поки що не можна. При цьому в мережі підтримують рішення, адже воно може стати стимулом для мінімізації обігу відходів із пластику.

«За законом, торгові мережі зможуть роздавати надтонкі пластикові пакети ще рік. Розміщуватимемо їх виключно для пакування м'яса, риби та продуктів. Однак поки що ми не можемо прогнозувати попит на великі пластикові пакети, хоча ціни не плануємо підвищувати. Водночас, ми вже пропонуємо нашим клієнтам скористатися багаторазовими екосумками», — зазначив Шуть. Він наполягає, що одного обмеження обороту мало, необхідно стимулювати на законодавчому рівні сортування, переробку та роздільне вивезення відходів.

Про те, що з 10 грудня нічого не зміниться, розповіли нам і у мережі «Ашан» . Там кажуть, що хоча МЕРТ і розробив ухвалу, уряд її ще не затвердив. При цьому на кожен пакет необхідно нанести маркування, а цього проекту ще немає.

«Одразу треба зробити ясність: з 10 грудня безкоштовні пакети не зникнуть з магазинів. Розповсюдження надтонких пластикових пакетів дозволено до 1 січня 2023 року. Для тонких пакетів заборона діятиме з 9 березня 2022 року», - розповіла нам PR-директор мережі Олена Орлова .

В «Ашані» додали, що в деяких магазинах вже є пакети, що складаються на 100% з переробленого пластику. Зараз цифри за ними аналізуються і мережа прораховує варіанти переходу на екоупаковку, яка не вплине на витрати клієнтів. Переходити на пакети, які розкладаються на мікропластик, там не планують зовсім, а ось ідею впровадження пакетів, що компостируются, розглядають.

«На нашу думку, момент, коли діяльність усіх компаній регулюватиметься чітким виконанням усіх законів, а головне, реальність їх виконання далека від нас. Але ми бачимо лише можливості для відповідальних компаній розпочати зменшення використання пластику, а також розвиток асортименту. Але значно важливішим є інформування клієнтів про важливість та корисність переходу на екологічну альтернативу», — каже Орлова.

Поки що в торгових мережах не можуть спрогнозувати, як виконуватиметься закон та якими будуть мінімальні ціни на пластикові пакети. У своїй останній заяві ЄБА прямо каже: бізнес стурбований новиною про заборону безкоштовного розповсюдження будь-яких пакетів уже з 10 грудня. Підприємці просять у влади більше деталей про цей процес та пропонують різку заборону замінити поступовим, оскільки адаптуватися до нового закону без затверджених урядом правил гри неможливо.