Третина жителів заходу та центру України згодна на обмеження свободи слова заради "наведення порядку" - опитування

Третина жителів заходу та центру України згодна на обмеження свободи слова заради "наведення порядку" - опитування
Фото: Depositphotos

27,7% жителів західних та центральних областей України скоріше згодні з тим, що заради "наведення порядку в країні" можна частково обмежити свободу слова, а 7,1% згодні з цим твердженням повністю.

Про це свідчать результати опитування фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва разом із Центром політичної соціології за підтримки John Fell Oxford University Press Research Fund.

Водночас 25,7% швидше не згодні з можливістю обмеження свободи слова для таких цілей, а 24,8% не згодні з цим категорично. Інші 14,7% респондентів відповісти не змогли.

Проте загалом лише 22,2% опитаних у цих регіонах вважають, що свобода слова важливіша, ніж "захист держави від дезінформації, яка може зашкодити її територіальній цілісності та національній безпеці". 64,9% вважають, що захист держави все ж таки важливіший, а 13% з відповіддю не визначилися.

Крім того, опитування показало, що жителі зазначених двох макрорегіонів, незважаючи на специфіку ситуації зі свободою інформації під час війни, набагато менше за останні півроку стали сумніватися в правдивості інформації у ЗМІ та соціальних мережах.

Зокрема, втричі впала кількість тих, хто сумнівається у її правдивості часто – з 30,4% до 10,5%. Число тих, хто вірить прочитаному майже завжди або взагалі завжди, навпаки, зросло з 9,8% до 13,8%.

Також респондентам із західних та центральних регіонів, зокрема, знову ставилося питання, як вони сприймають ініціативу щодо заборони російських артистів та фільмів в Україні.

Так, кількість тих, хто вважає це необхідним кроком для захисту держави, зросла за півроку з 57,4% до 70,8%, а кількість тих, хто вважає це помилкою, що порушує права громадян, обвалилася з 26% до 7,8%.

Опитування було проведене 7-15 травня методом особистого інтерв'ю 1000 мешканців Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Чернівецької, Вінницької, Кіровоградської, Хмельницької та Черкаської областей. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Нагадаємо також, що за даними квітневого опитування соціологічної групи "Рейтинг", 62% українців виступали за заборону трансляції музичної продукції з Росії на радіо та телебаченні.

Джерело фото: ua.depositphotos.com