У "Дії" з'явився Covid-сертифікат про бустерну вакцинацію

У "Дії" з'явився Covid-сертифікат про бустерну вакцинацію
Covid-сертифікат про бустерну вакцинацію буде дійсним 270 днів. Фото: прес-служба Мінцифри

З 1 лютого всі українці, які отримали бустерну дозу вакцини проти коронавірусу, можуть згенерувати відповідний Covid-сертифікат у додатку або на порталі “Дія”. Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Для отримання сертифіката достатньо надіслати запит у "Дії" так само, як користувачі робили це з іншими Covid-сертифікатами. Згенерувати документ про бустерну вакцинацію можна в той же день, коли зробили щеплення.

Після цього лікар введе дані про вакцинацію до Електронної системи охорони здоров'я (ЕСЗ). Термін дії Covid-сертифіката про бустерну вакцинацію складе 270 днів. Такий самий період аналогічний документ діє і в країнах Євросоюзу.

Вакциновані бустерною дозою окрім нового Covid-сертифікату отримають ще й міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

Міжнародний сертифікат про бустерну вакцинацію. Фото: прес-служба Мінцифри

"Зараз понад 350 тисяч українців посилили свій захист і вже отримали бустерну дозу антиковидної вакцини. Принаймні 1 дозою вже вакциновано половину дорослого населення", — зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Новий цифровий документ можна використовувати як в Україні, так і за кордоном. Зокрема, український Covid-сертифікат після бустерної дози діятиме в Україні з дня вакцинації, а в країнах, що входять до Довірчої мережі, — з 14-го дня з дня щеплення.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ухвалив рішення скоротити термін дії міжнародного та внутрішнього Covid-сертифікатів з одного року до 270 днів.

Раніше українські цифрові Covid-сертифікати у додатку "Дія" визнали ще шість країн: Ліван, Чорногорія, Тайвань, Уругвай, Туніс та Таїланд. Це стосується тих громадян, які вакцинувалися від коронавірусної хвороби або нещодавно одужали. Наразі вакциновані громадяни України зможуть відвідувати ці країни без ПЛР-тестів та самоізоляції.