Українка Марина В'язовська здобула найпрестижнішу нагороду в галузі математики - медаль Філдса

украънка Марина В'язовська, математичка
Фото: Quanta magazine

Міжнародна математична спілка оголосила лауреатів Філдсівської премії — найпрестижнішої математичної нагороди, що вручається раз на чотири роки. До них увійшла випускниця Київського національного університету Марина В'язовська.

Про це пише портал Quanta magazine.

Українка здобула свою Філдсовську медаль на Міжнародному конгресі математиків у Гельсінкі, Фінляндія. Ця конференція організовується Міжнародною математичною спілкою кожні чотири роки.

На сьогоднішній церемонії було згадано багато математичних досягнень В'язовської, зокрема її доказ того, що пристрій, званий ґратами E8, є найщільнішою упаковкою сфер у восьми вимірах.

Роботи В'язовської простягаються в галузі теорії чисел і пов'язані з пакуванням сфер. Також вона є другою жінкою в історії та першою громадянкою України, яка отримала цю нагороду.

Конференція цього року мала відбутися у Санкт-Петербурзі. Але коли Росія вторглася в Україну у лютому, було ухвалено рішення перенести особисту церемонію нагородження до Фінляндії.

В'язовська розповіла в інтерв'ю порталу, що після початку вторгнення РФ в Україну до неї в Лозанну приїхали як біженці дві сестри та племінники. Бабуся та батьки, люди похилого віку, залишилися у Києві.

Вона зізналася, що війна відбилася на її роботі, багато сил іде на переживання. Каже, що пишається Україною, але в жаху від того, що доводиться переживати її сім'ї та землякам.

"Це матиме величезні, тяжкі наслідки, такий стрес і такий сильний страх не пройдуть даремно. Але тирани не можуть перешкодити нам займатися математикою. Є хоч щось, що вони не можуть у нас відібрати", - додала вона.

Нагадаємо, лауреатом премії Бориса Нємцова 2022 року за сміливість став президент України Володимир Зеленський. У ситуації війни Фонд Нємцова ухвалив рішення номінувати на премію представників України.