Верховна Рада заборонила сексизм у рекламі

Верховна Рада заборонила сексизм у рекламі

За порушення рекламодавця може сплатити 60 тисяч гривень.

Верховна Рада прийняла у другому читанні та загалом законопроект № 3427, який забороняє використовувати у рекламі затвердження та зображення про перевагу однієї статі над іншою та стереотипи про роль чоловіка та жінки. Відповідне рішення підтримали 307 народних депутатів.

Закон опубліковано на сайті ВР.

Так, парламент у другому читанні схвалив законопроект про протидію дискримінації за ознаками статі у рекламі у будь-якій формі.

Тепер заборонено демонструвати насильство за ознакою статі, зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об'єкта з метою привернути увагу споживача та/або натяки (слова, звуки, зображення) на сексуальні відносини, які не мають прямого відношення до рекламованого продукту чи способу його споживання.

У законі також передбачено штрафи за дискримінаційну рекламу. За порушення закону рекламодавець має заплатити штраф у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати (60 тисяч гривень).

При цьому якщо вартість реклами не вдається встановити, то рекламодавця можуть оштрафувати до 1700 гривень. Публічне спростування дискримінаційної реклами може відбуватися добровільно або за рішенням суду.

Закон набуде чинності через три місяці після його опублікування.

Нагадаємо, що у Євросоюзі з 2022 року зрівняють зарплати чоловіків та жінок.