Вперше в США жінка вилікувалась від ВІЛ

Вперше в США жінка вилікувалась від ВІЛ
Вже троє людей у світі вилікувалися від ВІЛ. Фото: AP

У США пацієнтка з лейкемією стала першою в історії жінкою та третьою людиною, яка вилікувалась від ВІЛ після пересадки стовбурових клітин від донора з природною стійкістю до вірусу. Про це повідомляє видання Reuters.

Випадок цієї жінки також особливий через те, що її лікування було частиною дослідження під керівництвом доктора Івонн Брайсон з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (UCLA) і доктора Деборі Персо з Університету Джона Хопкінса в Балтиморі.

Вчені розробляють новий спосіб лікування ВІЛ. Він передбачає, що інфікованим пацієнтам пересаджують стовбурові клітини, отримані з пуповинної крові на лікування раку та інших серйозних хвороб.

Прогнозується, що у майбутньому ця методика стане доступним способом лікування ВІЛ.

Ця жінка стала третьою людиною, яка вилікувалась від ВІЛ. Два попередні випадки сталися з чоловіками, які отримали зрілі стовбурові клітини.

"Спільно ці три випадки лікування після трансплантації стовбурових клітин допомагають виявити різні нюанси пересадки, які були ключовими для лікування", — зазначили вчені.

Нагадаємо, в Нідерландах міжнародна група вчених досліджувала новий варіант вірусу імунодефіциту, який отримав назву VB.

Варіант VB відрізняється високою вірулентністю та заразністю. Також є два підтверджені випадки VB у Бельгії та Швейцарії.

Тим часом вчені намагаються знайти доступний варіант лікування від ВІЛ. Так, американська компанія Moderna оголосила початок клінічних випробувань другої вакцини проти вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) на базі мРНК.

Зазначимо, що, за оцінкою Центру громадського здоров'я, зараз в Україні проживає щонайменше 257 тисяч людей із ВІЛ. Значно гірша, ніж в Україні, ситуація із захворюваністю на ВІЛ у Росії. Оцінна кількість людей із ВІЛ там майже 1,5 млн людей.